Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer valde att bygga ut trädgården - kompletterade med att göra en hektar park

Visst fanns det en trädgård vid det ärvda huset i Delsbo, men när Siw och Lennart Karlsson planerade sin pensionering togs först en bit åker i bruk för att utvidga trädgården. Sedan tillkom en hektar som blev Myra park med lövträd.

Annons

– Jag tycker att det är jätteroligt med växter och att odla men maken vill helst ägna sig åt att snickra, säger Siw Karlsson, Hammarsvall, Delsbo.

– Det är så tråkigt att rensa ogräs, säger Lennart Karlsson.

De bor i ett hus som Lennart Karlssons farfar byggde och som hans föräldrar tog över. Nu är det makarna Karlssons sommarbostad, vintrarna tillbringas i Uppsala.

Plommon växer i Hammarsvall, Delsbo hos Siw och Lennart Karlsson, Delsbo.

Under många var makarna nöjda med trädgården som anlades av de två tidigare generationerna som bott där. Men när de drog upp strategin för pensioneringen tog de tillbaka en del av en utarrenderad åker för att utvidga trädgården. I den nya delen blev det fokus på sådant som är ätbart, både grönsaker och fruktträd samt en avgränsare med buskar av flera olika slag.

I samband med Tusen trädgårdar. på söndag visar Siw Karlsson upp sin trädgård i Delsbo.

Läs mer: Arboristen som lämnade Holland för Bjuråker: "Varje träd är en utmaning"

– När trädgården åldras och buskarna växer sig för stora så är tanken att flytta på dem. Det är några som jag redan borde ha grävt upp, men det har inte blivit av än, säger Siw Karlsson.

Hon förbereder sig som bäst för att visa upp trädgården. På söndag är det Tusen trädgårdar, ett arrangemang som ska locka trädgårdsintresserade att åka runt till andra entusiaster för att låta sig inspireras. Bakom arrangemanget står Riksförbundet svensk trädgård och Studiefrämjandet.

Läs mer: Årets 1 000 trädgårdar är bara 785 - ett av dem ett trädgårdskafé

Ytterligare tre trädgårdar visas i Hudiksvalls kommun, en i Idenor, en i Håckstaviken och en i Iggesund. I Nordanstig visas en trädgård i Gräsåsen, Hassela och en i Skarvtjärn, Harmånger.

Den som väljer att åka till Hammarsvall har också möjligheten att besöka Myra park. Det är en tidigare åker, som aldrig gav någon kvalitet på höet, och därför var det logiskt att göra skog av området. Men ett hektar är avsatt som parkmark. Där har makarna Karlsson tillsammans med sin son Lars valt att plantera träd. Det är framför allt olika sorters lövträd, men också en del barrträd.

När Lennart Karlsson, gjorde i ordning marken för Myra park använda ha redskap som hans farfar använde på jordbruket i Delsbo

Läs mer: Lilla stadsträdgården - en grön oas för stadsbor som vill odla

Sonen Lars är landskapsarkitekt med stort intresse för träd och nu har parken hunnit växa i tio år och börjar bli lämplig att visa upp för besökare.

– Myra park ligger intill Dellenbanan så vi hoppas att människor som åker dressin känner att de kan stanna till där för att titta på parken, säger Lennart Karlsson.

Tusen trädgårdar. Hammarsvall, Delsbo, Siw Karlsson, Lennart Karlsson, Myra park,

Han och sonen använde gamla jordbruksredskap som fanns på gården när de gjort i ordning åkermarken för plantering. Han visar upp de olika redskapen som förvaras i en lada.

– Det är ju en speciell känsla att använda de här grejerna som min farfar en gång använde, säger Lennart Karlsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Vindruvor i växhuset hos Lennart och Siw Karlsson i Hammarsvall, Delsbo.

Vallmo i den ursprungliga trädgården.

Mer läsning