Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över hundra yttranden om förslaget på dubbelspår genom Hudik: "Lite ovanligt"

Huruvida Ostkustbanan som går genom Hudiksvall ska kompletteras med ett dubbelspår eller inte, diskuteras flitigt. Hittills har över hundra yttranden kommit in till kommunens plan- och bygglovskontor.

Annons

– Från privatpersoner tror jag nog att det är ovanligt att det kommer så mycket och så tidigt i utställningsskedet. Så jag skulle nog vilja säga att det är lite ovanligt, säger Hans Gyllow, planeringschef på Hudiksvalls kommun.

Fram till den 30 september har den som vill möjlighet att tycka till om kommunens förslag på ett dubbelspår genom centrala Hudiksvall.

I förslaget lyfts bland annat det centrala stationsläget som en viktig faktor för att staden ska fortsätta vara attraktiv och utvecklas.

Däremot innebär förslaget också att byggnader som kulturhuset och delar av stadshotellet riskerar att rivas. Buller riskerar också att bli ett starkare inslag i ljudbilden.

Läs även: Stadshotellet riskerar att rivas om det blir dubbla järnvägsspår genom Hudiksvall

Förslaget om ett dubbelspår genom centrala Hudiksvall upprör. Över hundra personer har redan yttrat sig i frågan.

I de yttranden som hittills inkommit till byggnadsnämnden går det framför allt att läsa textraden:

”Jag motsätter mig en dubbelspårig järnväg genom Hudiksvall”.

Läs också: Kulturhuset kan rivas – dubbelspår genom stan viktigare

Men även mer utförliga motsättningar som bland annat tar upp bullernivåer, en förändrad stadsbild och riskerna med godstrafik.

”Att riva flera anrika byggnader är oacceptabelt enligt mig. Dessutom kommer det att medföra att godstrafiken ökar, vilket ger mer buller och flera farliga godstransporter.”

I ett annat mejl står det följande:

”Det allvarliga ingreppet i Hudiksvalls stadsbild och kommande störningar såsom buller och vibrationer och trafikstörningar är inte acceptabla.”

Dessutom föreslås nya lösningar, som att lägga det nya spåret utanför stadskärnan.

Planförslaget finns i kommunens huvudentré, 15 juli-30 september 2016.

I ett svar till en av personerna som yttrat sig skriver Isabelle Törnhult, planarkitekt på Hudiksvalls kommun, bland annat:

”Det är viktigt att komma ihåg att den fördjupade översiktsplanen för Ostkustbanan som kommunen nu har ute på utställning visar kommunens viljeriktning och vilka konsekvenser alternativet kan få på en översiktlig nivå.”

Ledare: Dubbelspåret i Hudiksvall - raka spåret genom stan, tack

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons