Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt samarbete ska stärka föreningars ekonomi

Det finns tillfällen där föreningar i samarbete med myndigheter har viktiga uppgifter att fylla. Men ibland finns inte något sätt att finansiera dessa uppgifter. Nu kan det åtgärdas genom partnerskap.

Annons

Läs också: Brist på kunskaper hindrar tillväxt

Det blev en träff där många frågetecken rätades ut, men också där många nya uppstod kring det som kan bli en stadig ekonomisk grund för föreningar och sociala företag att nå sina mål och visioner.

Ludvig Sandberg från Forum – idéburna organisationer med social inriktning, illustrerade med en bild från filmen Sagan om ringen att man nu kliver in på okänd mark.

I Rådhussalen på Kulturhuset i Hudiksvall samlades 75 personer från kommunen, föreningar och ideella organisationer på torsdagskvällen. Det handlade om något som nu växer mycket snabbt, ett samarbete mellan föreningar och myndigheter där parterna kan ingå en överenskommelse.

Fritidschef Anna Lindqvist vid Hudiksvalls kommun berättade hur föreningar stöttas på olika sätt.

I dag finns bidragstyper som aktivitetsstöd och och upphandling från kommunen, men i båda dessa fall är det kommunen som bestämmer villkoren. I den samverkansmetod som nya idéburet offentligt partnerskap, IOP, innebär, ska ett jämbördigt partnerskap bildas.

Det ska alltså inte handla om bidrag eller om att upphandla en tjänst.

Jenny Alvolin kunde konstatera att 75 personer kommit för att veta mer om den nya samverkansformen.

– Verksamheten får inte detaljregleras från kommunen, förklarade Ludvig Sandberg vid Forum – idéburna organisationer med social inriktning, under sin presentation.

Läs även: De skapar meningsfullhet och jobb – projektet som hjälper asylsökande in i arbetslivet

Han berättade att jurister vid EU-kommissionen har tittat på eventuella hinder för IOP och att den inte får korsa gränsen för tjänster som i dag köps från näringslivet.

– Det var bland det första som EU-kommissionens jurister såg. Då är det upphandling som gäller. Här handlar det i stället om att gemensamt diskutera sig fram till vad det är man behöver.

Ludvig Sandberg vid Forum – idéburna organisationer med social inriktning, var särskilt inbjuden för att tala om IOP.

Eftersom EU-direktiven inte är vattentäta finns utrymme för varje land att skapa former för samverkan mellan offentlighet och föreningar när det gäller uppdrag inom samhällsnytta.

– Derektiven är glest skrivna för att man ska kunna utgå från syftet i stället för formen, inte tvärtom.

Det här stod klart 2010 och sedan dess har mängden IOP vuxit.

– Vi gissar på att det handlar om runt 100 stycken i dagsläget, sa Ludvig Sandberg.

Jenny Alvolin, strateg för social hållbarhet, såg till att Ludvig Sandberg från Forum belönades med en kommunmössa.

Tanken med IOP är att de ska gälla långsiktiga samarbeten som behövs under flera år. Det finns dock ingen manual för hur en IOP skapas, utan varje samarbete anses unikt. Det är upp till de inblandade att få till stånd en IOP.

Ludvig Sandberg tog upp exemplet ensamkommande i Göteborg som började med att organisationer var kritiska till att det hände alldeles för lite kring ensamkommande barn i staden.

Centerns oppositionsråd, Caroline Schmidt, hade dialog med Anna Ytell vid Hushållsfixarna.

På ett möte diskuterades hur problemet såg ut och de konstaterade att problemet var större än vad parterna var och en för sig kunde hantera.

Läs också: Satsning på socialt företagande: "Glada Hudik-modellen är en förebild"

– Man landade i att det var en verksamhet som var lämplig som en IOP. Ett antal jurister fick utreda om det var förenligt med kommunallagen och de landade i att det borde vara möjligt, men att det inte var riskfritt.

Arbetsgruppen med kultur och fritid diskuterade möjligheter att samverka.

Samarbetet justerades efter att det dragits igång och parterna fick nya lärdomar efter hand, vilket också var en poäng i överenskommelsen.

Några juridiska bakslag kring IOP har man än så länge inte upplevt, trots att det finns många frågeställningar kring exempelvis vad som är en ekonomisk tjänst. Ställningstaganden kan skilja sig åt kommunvis och Ludvig Sandberg räknar med att det kommer att inträffa bakslag.

– De här sakerna är rätt snåriga, konstaterar han.

Jenny Alvolin, strateg för social hållbarhet, vid Hudiksvalls kommun styrde upp mötet och grupperna.

I Hudiksvall finns ett IOP med stöd till det sociala företaget Coompanion, något som Ludvig Sandberg inte ser några problem med.

– Det tycker jag är en helt rimlig variant.

Efter genomgången samlades deltagarna i grupper för att diskutera kring möjliga framtida samarbeten.

Läs också: Second hand-trenden ger jobb i Nordanstig: "Alla har inte råd att köpa nytt"

Peter Berggren, Olle Persson, Daniel Pettersson och  Ludvig Sandberg hjälptes åt att reda ut begreppen kring samverkansformer.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons