Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya p-automater bara i mobiltelefonen – det kan bli verklighet i höst

Vanliga p-automater för mynt och kort. Eller en lösning där bilisterna får betala p-avgifterna via en app eller sms. Det är två förslag som just nu diskuteras.

Annons

Det är bestämt att det ska införas parkeringsavgifter på några centrala parkeringstorg i Hudiksvall.

Nu tittar tekniska nämnden på olika lösningar för hur p-avgifterna ska betalas.

Det finns de vanliga automaterna som tar mynt, sedlar och kontokort.

Läs även: Klart för p-avgifter igen

Men det blir också vanligare med lösningar där man betalar avgiften med mobiltelefonen. Då krävs det inga fysiska automater, utan bara skyltar, vilket är en betydligt billigare lösning som dessutom ger större intäkter.

Vanliga automater som tar kort/mynt kostar 850 000 kronor att köpa och de beräknas ge 487 000 kronor i intäkter på ett år.

Nackdelar med automaterna som tar mynt är stöldrisken och kostnader för mynthantering. De automaterna kan även behöva byggas om när det kommer nya mynt.

Den telefonbaserade lösningen skulle i jämförelse bara kosta 93 000 kronor att dra i gång och intäkterna uppges bli cirka 666 000 kronor.

Ska automaterna försvinn a helt och p-avgifterna istället betalas med mobiltelefonen?

Betalningen kan ske via en app i telefonen, via sms eller mot faktura. Det krävs ingen biljett i vindrutan och parkeringstiden kan förlängas utan att bilisten måste gå tillbaka till bilen.

Läs även: Strid om Hudiks P-avgifter

Men Håkan Rönström (M) är kritisk.

–Det är vansinnigt, säger han och jämför med när han tar bilen till Gävle där han aldrig sms-betalar en p-biljett.

–Jag uppfattar det som krångligt.

Håkan Rönström (M) anser att det blir krångligt med bara p-avgifter i mobiltelefonen.

Nämndens ordförande Annika Huber (S) är inte lika negativ.

– Det är väldigt enkelt när man väl har lärt sig det, säger hon och tänker att p-vakterna skulle kunna hjälpa till den första tiden, om det blir en telefonbaserad lösning.

Det finns också möjligheten att välja en kombinerad variant, med både kortbetalning och telefonbetalning, om nämnden anser det vara en bra lösning.

Läs även: P-avgifter ett orosmoln

Tekniska förvaltningen anser att det mobilbaserade alternativet är bäst för de 251 p-platserna på Salutorget, Milstolpen, Garvaren och Museet. Det är en modern, billigare lösning som går att anpassa enkelt för till exempel motorvärmare och laddning av elbilar.

En nackdel kan vara att alla inte har mobiltelefoner. Men förvaltningen skriver i förslaget att enligt Internetstiftelsen i Sverige har 97 procent över 12 år en mobiltelefon, och de få som inte har en telefon kan då hänvisas till någon av de andra 1300 p-platserna som antingen har vanliga automater eller är kostnadsfria.

Beslut väntas i nämndens junimöte.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !

Mer läsning