Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utställning på Hälsinglands museum: "Handlar om välståndsbygge"

Under våren 2016 fick Hälsinglands museum ta emot föremål och arkivhandlingar från Wallner företaget. Det man tog emot ansågs så intressant att det absolut måste göras en utställning.

Annons

Wallners helsingelinne-industri var ett modernt familjeföretag som gjorde stora satsningar.

Hälsingland har en lång tradition inom textilindustri. Framförallt linne har varit den stora produkten. Ett av företagen som växte fram var Wallners helsingelinne-industri.

Hör Jan-Olov Nyström berätta om utställningen:

År 1910 grundades familjeföretaget Wallners helsingelinne-industri. Det startades som ett familjeföretag av Ferdinand Wallner och idén för firman var att sälja hemvävda linnevaror via postorder. Företaget växte och stora behov av lagerlokaler uppstod. Det hus som blev mest känt kallas fortfarande i folkmun för Wallnersgården.

Till Wallners lager reste många för att ekipera sig och handla textilier.  Namnet lever kvar i folkmun, trots att byggnaden senare huserat många olika verksamheter.

Postorderförsäljningen växte och företaget utökades också med butiker. Som mest fanns det hela tre Wallnersbutiker i Hudiksvall.

Postorderförsäljningen gick strålande och många paket skickades från Hudiksvall.

Samlingen innehåller bland annat räkenskapsböcker, varuprover, bilder, korrespondens och textilier.

– Utställningen är intressant eftersom den visar att de var moderna för sin tid. De skapade egna varumärken, hade export och anpassade sig efter konjunkturer, säger Jan-Olov Nyström, utredare på Hälsinglands museum.

Exempelvis anpassade man sig efter säsonger och hade olika kollektioner till vår och höst.

– Man hade också specifika och riktade annonser. Till exempel hade man speciella annonser som riktade sig till föräldrar när barnbidragen kom, säger Jan-Olov Nyström.

Wallners lager textilföretag var modernt för sin tid och gjorde bland annat riktade reklamkampanjer, till exempel när barnbidraget kom.

Familjens barn agerade ofta modeller och visade upp de nya kollektionerna på bilder och som mannekänger.

Barn i släkten Wallner fick ofta agera modeller och mannekänger.

Susanne Klingefors berättar om textilierna:

Susanne Klingefors arbetar som textilantikvarie vid Hälsinglands museum och tycker att det är en fantastisk samling som lämnats in.

– Det är en riktig nostalgitripp. Många åkte in till Hudiksvall för att ekipera sig. Jag kommer själv ihåg hur det var, säger Susanne Klingefors.

Susanne Klingefors är textilantikvarie och vill lyfta fram de kända formgivarna som Wallners samarbetade med.

Värt att lyfta fram var företagets samarbeten med kända formgivare inom textil. Bland annat hade man samarbete med formgivare som också jobbade för varuhuset NK.

– När företaget Dalsjöfors Almedahls kom in i bilden började ett samarbete med kända formgivare. Till exempel Astrid Sampe som var ett stort namn inom branschen, säger Susanne Klingefors.

Wallners var kunglig hovleverantör och samarbetade med bland andra Almedahls.

Läs även: En köpman har gått ur tiden

Läs även: Drömgångaren och hans räddare

Läs även: Här är Norrlands äldsta båt

Mer läsning