Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skördemarknad behåller popularitet: "Fin miljö för en marknad"

Antalet utställare hade dubblerats när Långvinds skördemarknad arrangerades för andra gången, lockade av fjolårets stora publiktillströmning.

Annons

Skördemarknad på Långvinds bruk och Ellen Löthmyr, Näsviken, gjorde varma mackor på öppen eld.

– Det var riktigt bra för oss i förra året, så vi ville tilbaka. Det är många här som är engagerade och vill prata recept, säger Ina Dalbrink vid Trollåkers gård utanför Uppsala.

Det är en bra skördemarknad på Långvinds bruk tycker Ina Dalbrink som sålde grönsaker.

Hon sålde grönsaker och det var stor efterfrågan på grönkål. Hennes förslag var att laga till grönkål i paj tillsammans med pinjenötter eller valnötter. Kunder kom med förslag att bara steka grönkålen med vitlök eller att göra grönkålschips.

Plantor fanns att köpa vid skördemarknaden på Långvinds bruk.

Läs mer: Hundratals besökte ny skördemarknad i Långvind.

Det var inledningsvis duggregn i luften men när det lättade samlades folk bakom Café Bränneriet för att fika. Bland dem fanns Elisabeth Wiklund, Gnarp och Sonja Olsson, Iggesund.

Jag har handlat så mycket att jag var tvungen att gå till bilen

– Jag har handlat så mycket att jag var tvungen att gå till bilen för att slippa bära på allt. Det är en bra utbud och fin miljö för en marknad, säger Elisabeth Wiklund.

Lördagens skördemarknaden på Långvinds bruk blev välbesökt.

Läs mer: Rekordår för Kungsgården i Långvind

Bakom arrangemanget står Långvinds bruksmiljöförening och LRF Enånger/Njutånger. I fjol kom det drygt 500 personer uppskattar arrangörerna. På lördagen kom det mer än 300 bilar och uppskattingsvis mellan 700-800 personer uppger arrangörerna.

Ett uppskattat inslag var när den gamla Atlasdieseln startades och spånhyveln kördes igång. Motorn är tillverkad på 1900-talets början och användes på Långvinds Bruk för att köra tröskverk, vedklyv men av redskapen är det bara spånhyveln som är bevarad berättar Dan Nordin.

– Nu har vi fått till insprutningen, så nu är det inga problem med varvtalen längre, säger Dan Nordin som är året runtboende i Långvinds fritidsområde.

I samband med skördemarknaden på Långvinds brukvisade Dan Nordin, Långvind, och Stig Persson, Lindefallet, upp Atlasdieseln som en gång använts på bruket.

Läs mer: Så blev Långvindsdagen

Med LRF som medarrangör var det givet att det skulle finnas levande djur på skördemarknaden. Många besökare drog förtjust på mungiporna över kalvarna i sin tillfälliga hage.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Kor och kalvar fanns på plats vid skördemarknaden på Långvinds bruk, men det fanns även getter, får och höns att bekanta sig med.

Ina Dalbrings grönkål hade stor efterfrågan på skördemarknaden i Långvinds bruk.

Mer läsning

Annons