Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny besöksväg klar i Bjuråker - 25 byar med i podcasten

Nu har en ny resväg producerats inom ekomuseet Dellenriket. Det handlar om nästan 10 mil lång resväg som passerar besöksmål i 25 byar i Bjuråker.

Annons

Dellenriket startades 2009 som en intresseförening och två år senare gav man ut den första resvägen på en cd-skiva. Nu är det Bjuråkers hembygdsförening som driver Dellenriket.

När det är dags att presentera den fjärde resvägen gör man det i första hand som podcaster, som är en ljudfil man laddar ner från nätet och lyssnar på. Det kommer att finnas cd-skivor att köpa på utvalda ställen. Till hösten kommer även en bok att tryckas med den senaste färdvägen.

– Vi har ett exceptionellt läge i Bjuråker med sevärda saker som vi kan locka hit turisterna med, säger Gunnar Dahlberg som var med och startade Dellenriket.

Gunnar Dahlberg var med och grundade Dellenriket och Börje Karlsson är nu ansvarig från Bjuråkers hembygdsförening.

De fyra resvägarna, på totalt 30 mil, går genom Dellenbygden, Näsviken, Bjuråker och Hudiksvall.

Läs mer: Så har man arbetat medDellenriket tidigare.

Den nyaste resvägen startar på forngården i Tå och går genom bland annat byarna Västansjö, Holmberg, Gröntjärn, Brännås, Ängebo, Gårdsmyr och avslutas i Svedjebo. Den som lyssnar på podcastern får förslag på besöksplatser, om det bedrivs någon verksamhet på platsen men också historiska berättelser om de olika byarna.

– Vi har haft hjälp av bybor som kan de olika orterna, berättar Börje Karlsson från Bjuråkers hembygdsförening.

– Nästa steg skulle vara att fylla ut de nuvarande resvägarna med fler besöksmål. Det finns otroligt mycket att berätta om. Förutom att locka turister hoppas vi att de som bor här ska upptäcka bygden, säger Börje Karlsson.

Läs även: Framtidsmöte i Bjuråkerlockade många.

Mer läsning

Annons