Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Skolparken bli tryggare – boende oroas över trädfällning

Boende runt Skolparken i Hudiksvall oroas av att träd avverkats i parken nedanför Wallnersgården. Men avverkningen är ett led i att parken rustas.

Annons

På tisdagen fälldes två lönnar i Skolparken som ligger i hörnet av Trädgårdsgatan och Lastagegatan och det fick några av de boende att reagera eftersom det var friska träd.

– Det är roligt att någon bryr sig om att träd. Oftast i våra kontakter med fastighetsägare handlar det om att de vill ta bort träd, säger Tommy Karlsson vid Gata- och parkförvaltningen i Hudiksvall.

Två lönnar har avverkats i Skolparken, i centrala Hudiksvall.

Läs mer: Varje träd är en utmaning för arboristen som lämnade Holland för Bjuråker

Det var Hudiksvalls kommuns gata- och parkförvaltning som genomfördes fällningen.

– Det är en del trafik och handel i Skolparken och vi vill öka insynen i parken för att göra den tryggare, säger Tommy Karlsson som är arbetsledare för jobbet.

Lönnarna kommer att ersättas med annan lägre växtlighet förklarar han. Förvaltningens avsikt är att rusta upp Skolparken för att få fler av de boende i området att vilja använda den. Tanken är att ta en sida av parken per år och årets arbete handlar främst om området runt fontänen som finns mitt i parken.

Två träd har avverkats för att göra Skolparken ljusare och tryggare.

Läs mer: 32 äppelsorter på samma träd

– Vi kommer att spara flera träd, bland annat valnötsträden som finns där. Men vi vill också välja en växtlighet som är funktionell på platsen, säger Tommy Karlsson.

Exempelvis finns det idag en häck mot Långgatan som för att komma till sin rätt som växt bör vara tre meter hög. För att ge en plats trygghetskänsla är det inte funktionellt att ha så hög inramning av en park framhåller Tommy Karlsson.

Skolparken ligger i ett tättbebyggt område med närhet till boende för äldre och ytterligare ett flerbostadshus håller just nu på att byggas med Wallnersgården som närmaste granne.

– Vi upplever att det är en del besökare till parken. Vi vill se till så att parken upplevs som ljusare trevligare så att fler vill använda den, säger Tommy Karlsson.

Området runt fontänen i Skolparken är först ut att åtgärdas när parken rustas.

Skolparken har fått sitt namn utifrån att Hudiksvalls femte läroverk använde området som skolgård. Men den 22 september 1815 när läroverket togs i bruk så kallades området för exercisgård för gymnastik och vapenövningar.

Den ursprungliga skolbyggnaden var vid Storgatan där galleri 316 kubik haft sina lokaler. Eftersom antalet elever ökade till 200 kompletterades skolan med den byggnad som idag kallas för Wallnersgården efter tygfirman som höll till där.

1915 ersattes dessa skolbyggnader i Fiskarstan med det som idag är den nyrenoverade högstadieskolan Läroverket.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning