Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi och världsrekord lockade besökare till Dellenbanans dag

Dellenbanans dag i Delsbo bjöd i år på en blandning av gammalt och nytt. Den bevarade rälsbussen fick dela uppmärksamheten med vinnaren i energieffektiv transport.

Annons

Gamla och unga kom till Dellenbanans dag i för att se på underhållning och för att åka dressin och rälsbuss. Men framförallt kom många för att vara med när studenterna från Dalarnas Högskola försökte slå ett världsrekord i energieffektiv transport med sitt rälsfordon Eximus 1.

I våras vann Eximus 1 studenttävlingen Electric Delsbo där högskolor och gymnasieskolor tävlar i energieffektiv persontransport. Nu var de återigen på plats på Dellenbanan, men den här gången för att försöka slå ett Guinness världsrekord.

– Det gick så bra i Delsbo Electric så vi tog möjligheten att försöka slå ett världsrekord också, säger Fredrik Gustafsson, ingenjörsstudent på Högskolan Dalarna.

På tävlingen den 28 maj lyckades de med 0,84 wattimmar per personkilometer, något som redan då var ett världsrekord. Men för att kunna komma med i Guinness rekordbok behöver flera krav uppfyllas och därför var de nu återigen på Dellenbanan.

– Det behövs tydlig dokumentation till Guinness rekordbok så att det inte finns några tveksamheter på hur rekordet är satt, förklarar Lars Gustavsson som ansvarade för att filma en vimpel för att bevisa att Eximus 1 körde banan i motvind.

Om det hamnar i rekordboken återstår att se. Enligt Lars Gustavsson kan det ta upp emot flera månader innan de får svar på hur det har gått.

Läs mer: Världsrekord och rymdfarkostliknande fordon efter Dellenbanan

Men rekordförsöket var inte det enda som lockade besökare till Dellenbanan. Här fanns också buss- och tågentusiaster som William Walter som kom hit med sin mamma och pappa för att se på rälsbussen.

William Walter kom till Dellenbanans dag för att se på rälsbussen.

– Tåg och bussar är hans grej, så vi kom mest hit för hans skull, säger Lisa Dahlgren, Williams mamma.

Läs mer: Dellenbanan – ett av hälsinglands mest populära turistmål

Robert Fagerlund som jobbar på Dellenbanan förklarar att många äldre också kommer hit av nostalgiska skäl.

– Rälsbussen som går här nu är väldigt lik den som gick här förr. Många tar med sig sina barn och barnbarn för att visa hur de själva åkte rälsbuss förr, säger Robert Fagerlund som jobbar på Dellenbanan.

Robert Fagerlund  inne på en av rälsbussarna.

Han berättar att flera turister kommer hit med just Dellenbanan som sitt huvudutflyktsmål.

– Det är lite speciellt. Det finns inte så många ställen där man kan åka dressin och rälsbuss. Det här är en av landets längsta banor och är upp till 5.5 mil lång.

Läs mer: Spänning på spåret – teatriskt upptåg i Delsbo

GycklarJörgen var med och underhöll på Dellenbanans dag.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning