Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga struntar i att ha skyddat sex: "Lusten tar över och förnuftet försvinner"

I Sverige är vi överlag bra på att skydda oss vid samlag med ny partner, men användningen av kondom har minskat bland unga vuxna de senaste tre åren. Enbart fyra av tio svenskar använder sig av kondom vid sex med ny partner.

Annons

Se här vad Hudiksvalls ungdomsmottagning säger om det minskade kondomanvändandet:

– Vissa har det nästan inlärt att tycka att "det inte är lika skönt sex med kondom". Många är rädda att fråga om kondom för att de tror att partnern skulle få för sig att de har en infektion, säger Lena Andersson som är barnmorska.

Fyra av tio svenskar plockar fram kondomen när de ska ha sex med en ny person, enligt RFSUs nya undersökning Kådiskollen 2016, och antalet som använder sig av kondom har minskat de senaste tre åren.

Läs mer: Stor ökning av gonorré och syfilis

– När lusten kommer och man själv inte har bestämt sig för att ha kondom i förväg – kan lusten ta över och förnuftet försvinna, säger Lena Andersson.

Gävleborgs län var för cirka 10 år sedan det område i Sverige där klamydia var mest utspritt och i Hudiksvall fanns det flest smittade. Idag är läget inte lika illa som förr – men det kommer fortfarande in allt för många fall till Hudiksvalls ungdomsmottagning, enligt Eva Larson och Lena Andersson.

Eva Larson och Lena Andersson har jobbat på ungdomsmottagningen i flera år.

Läs mer: "Många kopplar inte hur man blir med barn"

– Många glömmer att använda kondom när de har druckit alkohol. Vi har varit ute på krogar och lämnat kondomer. Många träffar nya partners där och glömmer att ta med kondom då, säger Eva Larson.

– Det gjorde vi för att folk ska få sig en tankeställare, att de ska få ett uppvaknande, tillägger Lena Andersson.

Klamydia som sexuellt överförbar infektion är vanligast, och finns mest bland människor i 20 till 29-årsåldern. I regel är yngre personer bäst på att ha skyddat sex, 84 procent av svenskar som är i 50 till 60 års ålder skyddar sig inte när de ska ligga med en ny partner.

Läs mer: Han smittades av hiv på semesterfyllan: "Människor dör av skammen"

– De få minuter som man har samlag, är det värt att ha kondom. Då kan man dagen efter tänka "wow, vad skönt vi hade det igår" istället för att oroa sig för att ha fått infektion, säger Lena Andersson.

Klamydia som infektion går under smittskyddslagen, vilket innebär att det krävs att ens tidigare partners måste informeras om att en har blivit smittad. Förra året anmäldes 37 819 fall av smittan.

På de flesta ungdomsmottagningar finns kondomsamtal och gratis kondomer till de som behöver dem.

På ungdomsmottagningen i Hudiksvall kan en utföra självtest för klamydia.

– Å ena sidan är det bra att det finns lättillgängligt, men å andra sidan missar vi chansen att samtala med de som har okunskap om sexuellt överförbara infektioner, säger Eva Larson och fortsätter:

– Det är olika hur mycket sexualundervisning som finns i skolorna, vi skulle vilja se att det hålls oftare under ens skolgång, än det gör idag.

Läs mer: Färre smittas av klamydia i Söderhamn

Vissa är osäkra på hur de ska introducera kondomen vid sex, somliga har en okunskap kring sexuellt överförbara infektioner medan andra inte ser kondomen som en självklarhet. Lena och Eva menar att mycket av problematiken troligen skulle lösas, om fler gjorde kondomen till en rutin i sexlivet.

– Unga män löper inte bara en risk för könssjukdomar, utan kan bli förälder mot sin vilja om de undviker kondom och därför bör de bli bättre på att använda det. Just för att kondom är det enda preventivmedlet de har, bör de bli världsbäst på det, säger Lena Andersson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning