Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre ersättning för flyktingbarn - fler barn placeras i Hudiksvall

Sänkt ersättning till kommunerna innebär att boende för ensamkommande barn inte behöver bemannas nattetid. Samtidigt planeras för nya boenden på Mo skola och Iggesund.

Annons

– Utan nattbemanning skulle det kännas otryggt, för det är ju barn som inte mår bra, säger förvaltningschef Pia Andersson vid Hudiksvalls social- och omsorgsförvaltning.

Läs mer: Kommunen nekas omplacera ensamkommande flyktingbarn

Regeringen ger kommunerna ytterligare ett halvår, till första juli nästa år, på sig att ställa om sin verksamhet till den lägre ersättning som staten betalar till kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn.

Ersättningen, som hittills legat på 1 900 kronor per dygn oavsett typ av boende, är tänkt att sänkas till 1 300 kronor per dygn. Sänkningen ska få kommunerna att hitta billigare lösningar, och sätta fler barn på stödboenden istället för dyra HVB-hem.

Regeringen öppnar alltså för ett mindre reglerat omhändertagande genom stödboenden som inte behöver bemannas med nattpersonal. Hur frågan om nattbemanning ska hanteras i Hudiksvall är däremot inte klart.

I dag bedriver Hudiksvalls kommun verksamheten för ensamkommande barn främst genom hem för vård och boende, så kallade hvb-hem. Det sker dels i boenden som kommunen själv driver och i boenden där kommunen köper platser.

Läs mer: Förvaltningschefen: "Bättre om barnen bor här"

Familjehem är också en vanlig form att hitta boende åt flyktingbarn. Nämnden har redan förstärk bemanningen på familjehemssidan för att kunna placera fler barn i familjehem i stället för hvb-hem eller stödboenden.

För Hudiksvalls del innebär den sänkta ersättningen dels att de egna hvb-hemmen för flyktingbarn kan behöva göras om till stödboenden. Det leder samtidigt till att kommunen vill minska på inköpen av platser på privata hvb-hem.

– Det innebär att vi vill ta hem fler barn till kommunen och vi har sett att det inte är lätt att flytta på barn, säger Pia Andersson.

Läs mer: Gode män anmälda - flyktingbarn bor i ej godkända hem

Under våren förlorade social- och omsorgsnämnden en juridisk konflikt med gode män och företrädare för ett privat boende när kommunen vill flytta barn från boendet i Enköpings kommun till Delsbo.

För att ställa om verksamheten vill kommunen hyra in sig i två nya stödboenden som är på väg att startas av privata aktörer. Det gäller dels en tidigare butikslokal i Iggesund och Mo skola i Hudiksvall. I båda fallen har byggloven överklagats av närboende.

– Jag förstår inte varför folk är så rädd för de här människorna, säger Henrik Persson (S), ordförande för social- och omsorgsnämnden i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons