Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Osäkra själar letar trygghet i perfektion

Om man är extra annorlunda så är det extra svårt att överleva. Det är så hon beskriver det, den kloka tonåringen som sitter på stolen bredvid mig.

Annons

Hon längtar efter dagen skolan tar slut, drömmer om att flytta från staden hon växt upp i. Skolans värld är inte anpassad efter alla och alla är inte anpassad efter den.

Under perioder kom hon hem med blåmärken på kroppen. Mobbningen fick henne att skapa sig en karaktär för att klara av att passa in, en annan person hon kunde gömma sig bakom.

Läs mer: "Det är väldigt jobbigt att vara mig ibland"

Flickan får mig att minnas pojken som brukade äta sin lunch på toaletten i skolan. Och det skär i kroppen av smärta, varför såg vi inte honom?

I skolbyggnaderna har det alltid funnits skuggor i korridorerna. Vissa har råkat värre ut än andra.

Barn och ungdomar är inte alltid snälla, de är osäkra själar som ofta letar trygghet i perfektion.

Läs fler krönikor: Viruset vi måste bekämpa – rasismen infekterar vår vardag

På en fjälltopp mitt i ingenstans mötte jag för ett tag sedan två flickor i tioårsåldern. De slängde med håret och poserade framför sina mobilkameror. Det visade sig att de tävlade i flest likes på sina bilder.

Norrlandshelvetet må vara extremt ointressant i den åldern, men för första gången i mitt liv blev jag olycklig över att 3G- nätet fungerade fenomenalt. För det gör ont när bekräftelsen på att du duger är hjärtan på en display.

Sedan 1985 har Sverige deltagit i den internationella undersökningen om skolbarns hälsovanor. En undersökning som i år visar upp otäcka resultat.

57 procent av alla 15-åriga flickor som deltagit i undersökningen berättar om psykosomatiska besvär. Det är den högsta siffran sedan studien började.

Läs även: Panikångest – kroppens naturliga reaktion

Det är inte bara de unga flickorna som mår dåligt. När det kommer till ställen där människor lider av psykisk ohälsa hamnar Sverige på en åttonde plats av fyrtioåtta deltagande länder.

Psykisk ohälsa är en folksjukdom och den ser olika ut från individ till individ. Unga människor skadas allvarligt, äldre människor slits itu och vi räcker helt enkelt inte riktigt till i kampen mot perfektion.

Hon som sitter bredvid mig har förstått att hon aldrig kommer att bli perfekt, aldrig passa in i mallen. Det har gjort henne stark och unik, helt enkelt magnifik.

Flickan bredvid mig har hittat sisu, det finska begreppet för kampvilja. Hon kommer att överleva och bli något speciellt.

Mer läsning

Annons