Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ta hem ensamkommande barn: " Vi vägrar"

Hudiksvalls kommun får kritik av ensamkommande barn och deras representanter. Med kort varsel ska man sagt upp avtalet med ett boende i Uppland och meddelat att barnen nu skulle bo här istället.

Annons

Fler ensamkommande barn än förväntat kom till Sverige under förra året. Kommunerna hann inte med. Barnen placerades därför i andra kommuner än där de egentligen skulle vara. När kommunerna nu vill kalla tillbaka barnen, vägrar dem.

Läs responsen från Hudiksvalls kommun:Hudiksvalls kommun bättre om barnen bor här

Ensamkommande barnen i Uppland vill inte flytta till Hudiksvall.

Peter Marinko är engagerad inom nätverket för gode män inom Rädda Barnen i Uppsala. I ett brev till socialnämnden i Hudiksvalls kommun har han och ett antal andra representanter kritiserat socialnämnden för en alldeles kort framförhållning gällande förflyttning av ett antal ensamkommande barn. Man har inte tagit hänsyn till barnperspektivet, menar han. Barnen har varit placerade i Uppland ända sen de anlänt till Sverige.

Läs mer: Hudiksvalls kommun pressad när fler ensamkommande flyktingbarn väntas behövs fler platser och mer personal

–Det är inte omplaceringen vi är emot utan hur ärendet har hanterats. Det är krigsdrabbade barn det handlar om. Vi måste ha det mänskliga perspektivet när vi genomför åtgärder. Genom kommunens agerande riskerar barnen att återtraumatiseras, säger han.

På stödboendet i Uppland är alla barnen upprörda över beslutet.

–Vi kommer aldrig att flytta upp till stödboendet i Hudiksvall. Vi går i skolan här, har kompisar här, har stadgat oss här, har våra godemän här. Det här vi hittar och vi gymmar. Det här är vårt hem. När socialtjänsten har varit här, öst beröm över det här boendet och sett att barnen har det bra, har det aldrig varit tal om någon flytt dit, säger barnen.

En överklagan av beslutet har skickats från en advokat som representerar två av barnen till Hudiksvalls kommun.

Läs:Akut personal och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland-Det-är en krissituation

–Barnens behov av skydd, kontinuitet och stöd i sin invanda miljö måste väga tyngre än socialnämndens önskan om att hålla nere sina kostnader. Det är inte förenligt med barnkonventionen att flytta ensamkommande barn på det här sättet, säger hon.

Hon anser även att det är anmärkningsvärt att kommunen inte involverat barnen i beslutet om anvisning och påföljande flytt som det står om i Socialtjänstlagen.

På stödboendet i Uppland tycker verksamhetschefen Annica Friberg att dem har kommit i kläm emellan barnen och Hudiksvalls kommun. Nu när kommunen sagt upp avtalet med stödboendet bor barnen kvar.

– Vi har gjort allt i vår makt att få barnen att känna att placeringen i Hudiksvall kommer bli bra. Vi körde barnen både till Hudiksvall och till HBV-hemmet för att barnen skulle kunna se positivt på omplaceringsbeslutet. Ändå är det vi som blir bestraffade genom att man drar in pengarna, fast barnen bor kvar, säger hon.

En tanke som slår henne är vart ersättningen tar vägen om avtalet med deras boende sas upp med Hudiksvalls kommun från den 18 april.

–Hudiksvalls kommun tror att om de slutar betala ut ersättning, ja då blir barnen tvungna att åka med. Det är inte så enkelt. Vi kan inte sparka ut barnen. Samtidigt kan varken vi eller gode männen betala för barnens uppehälle.

Läs även:; Sexuellt övergrepp på ensamkommande barn-kommunen hann inte kontrollera boendet

I den överklagan som inkommit gällande två av barnen i Uppland tillägger Pia Andersson att förvaltningsrätten valt att gå på kommunens linje.

Mer läsning