Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill satsa mer på lokal mat i Hudiksvall – bygger nätverk

Hudiksvalls kommun vill köpa in mat från lokala företag. Nu bygger man nätverk för att kolla av marknaden.

Annons

På tisdagen träffades representanter för upphandlingen av mat i Hudiksvalls kommun, lokala producenter och föreningen Matvärden i ett dialogmöte på CUL. Tanken är att kartlägga vilka lokala producenter som kan tänka sig att leverera livsmedel till den offentliga verksamheten.

– Kommunen vill köpa in så mycket som möjligt av lokala producenter, säger Katarina Niemi, kostchef på Hudiksvalls kommun.

Läs mer: Succé för projekt om äldres mat

Läs även: Mer pengar till skolmaten – ekologiskt i Hudiksvall, GMO-fritt i Nordanstig

Hon och Maria Larsson, upphandlare vid Inköp Region Gävleborg, sonderar terrängen bland lokala småföretagare. På plats fanns också Sven-Ulrich Ohlsson från föreningen Matvärdarna. Föreningen fungerar som ett stöd för småföretagare som vill leverera till offentlig verksamhet och kan bland annat hjälpa till med att fylla i blanketter.

– Många småföretagare uppfattar kommunen som en stor betongkloss, säger han apropå att det är en del byråkrati innan det blir riktig snurr på leveranserna.

Johanna Hill, praktikant på kostenheten, Katarina Niemi, kostchef i Hudiksvalls kommun, Johanna Hildingsson, Forsa gårdsmejeri, Sven-Ulrich Ohlsson från föreningen Matvärden samt Maria Larsson, upphandlare Inköp Gävleborg, träffades för att diskutera upphandling av mat från lokala producenter.

Maria Larsson framhåller att det finns fördelar med att ha den offentliga verksamheten bland sina kunder: Kommuner är säkra betalare och de måste hålla sig till sina avtal. Har man fått ett avtal som producent så har man sin kund under hela avtalstiden.

– Man får sina pengar som företagare. Men visst, vi har lagen om offentlig upphandling att förhålla oss till.

Lagen om offentlig upphandling innebär inte nödvändigtvis att det alltid ska vara det billigaste alternativet som styr. Politiska beslut och riktlinjer ska också vägas in.

Företag i kommunen ger skattepengar, och ibland kan man betala lite mer för att få det lokalt.

– Det där kan man diskutera. Är det bättre med ekologisk köttfärs från Tyskland än med lokalproducerad köttfärs, som kanske inte är ekologisk? säger Katarina Niemi.

Matfrågan i den offentliga verksamheten finns också med på näringslivets bord och är ett led i kommunens vision.

– Man kan tänka ur ett bredare kommunperspektiv. Företag i kommunen ger skattepengar, och ibland kan man betala lite mer för att få det lokalt, säger Katarina Niemi.

Läs mer: Här är listan som kan rädda landsbygden

Johanna Hildingsson, som driver Forsa gårdsmejeri, var en av de producenter som fanns på plats under dialogmötet. Hon har redan tagit saken i egna händer.

– Jag ringde själv till kommunen och bad att få leverera, säger hon.

Maria Larsson lovordar initiativet.

– Ja, det kan gå att komma in med mindre produkter mellan avtalsperioderna. Det beror lite på vad det är för något.

Läs även: Paradisdalen – flera företagare i nytt samarbete vid Ystegårn

Kommunen har över 50 enheter som tar emot mat och det finns ingenting som säger att man måste leverera till alla. Tvärtom finns det goda möjligheter till flexibilitet, och som företagare behöver man inte sitta och vänta på att kommunen ska höra av sig.

Just nu är det dags att kartlägga marknaden inför nästa upphandling, som ska göras under våren 2018. Katarina Niemi och Maria Larsson är i full färd med att ta reda på vilka producenter som finns, vilka produkter de har och om de vill leverera till den offentliga verksamheten.

– Om man vill öka sin produktion kan det vara bra att vara beredd, säger Sven-Ulrich Ohlsson.

Den 29 september hålls dialogmöte med kostchefen och andra inbjudna i Nordanstig.

Läs även: Ny utblidning i ekologisk odling av mat

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons