Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyran kan sänkas för kulturhuset – varit svårt att boka arrangemang

Det har varit ett tufft år för Lennart Westman, sedan han tog över Kulturhuset Glada Hudik. Nu kan han tillfälligt få en lägre hyra.

Annons

En årshyra på uppåt två miljoner kronor är för mycket just nu. Det anser Lennart Westman som nu vill omförhandla hyresavtalet.

Läs även: Många idéer för kulturhuset

Hyran för kulturhuset uppges i dagsläget vara minst hälften av hela omsättningen.

Den nuvarande hyran motsvarar över hälften (50 procent) av omsättningen, som än så länge ligger någonstans mellan tre och fyra miljoner kronor.

Därför har kommunchef Bengt Friberg fått i uppdrag att diskutera en tillfällig hyreslösning med Lennart Westman.

– Vi har full förståelse för att det är tufft att bygga upp verksamheten, säger Bengt Friberg.

Lennart Westman jämför, i en skrivelse till kommunen, med sina verksamheter i Söderhamn, där till exempel hyran för Kulturens hus motsvarar uppåt sju procent av omsättningen.

Lennart Westman tog över Kulturhuset Glada Hudik för ett år sedan.

Efter den tidigare kritiken, från bland annat företagarföreningen och andra krögare, mot en för låg hyra, har det för kommunen handlat om att hitta en rimlig hyresnivå.

– Det är den nivån vi måste försöka mejsla ut, säger Bengt Friberg.

Hyran får inte vara för låg så att det börjar handla om illojal konkurrens och inte heller för hög så att det blir för svårt att driva verksamheten.

Läs även: Klart för att söka ny entreprenör för kulturhuset

Från kommunens sida är det angeläget med ett levande kulturhus för Hudikborna, ett hus som kan ta större arrangemang. Det skulle även vara positivt för andra krögare, enligt Bengt Friberg.

–Med ett levande kulturhus så gynnas restaurangbranschen helt klart, säger han och tänker att till exempel konsertbesökare skulle fortsätta till krogarna efter konserten.

I skrivelsen till kommunen förklarar Lennart Westman att det varit svårt att boka arrangemang under hösten och vintern, eftersom företag, artister och andra redan hade planerat sina verksamheter. Han ser en tydlig ljusning nu för sommaren och hösten.

Hela Hälsingland har sökt Lennart Westman.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !

Mer läsning

Annons