Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastigheterna i Enånger och Njutånger ska ändras – kan bli högre hastigheter

Hastigheterna i Enånger och Njutånger ska ändras. Det kan bli både höjda och sänkta hastigheter i de båda tätorterna.

Annons

I förslaget som ska presenteras för tekniska nämnden i mitten av maj föreslås en höjning av hastigheten på delar av riksvägen genom Njutånger. I dag är hastigheten 70 kilometer i timmen, i förslaget är den hastigheten 80 kilometer i timmen.

Den mörkröda färgen visar sträckan på Riksvägen som föreslås få höjd hastighet till 80 kilometer i timmen.

Läs mer: Så kan hastigheterna ändras i Delsbo och Iggesund

Clemens Ludvigsson, trafikingenjör Hudiksvalls kommun, berättar att han efter att förslaget varit ute på remiss fått in flera synpunkter på hastighetsförslagen i Njutånger. Ungefär tio barn behöver korsa riksvägen vid den aktuella sträckan för att ta sig till skolan. Alternativet är att gå en lång omväg efter Riksvägen. Boende i området föreslår att hastigheten bör sänkas till 60 kilometer i timmen.

– Det var information och synpunkter som jag inte kände till innan. Vi ska nu sammanställa synpunkterna och det är ännu inte klart om vi kommer att föreslå en höjning eller sänkning på sträckan. Vi behöver värna om skolbarnen och deras skolväg, säger Clemens Ludvigsson.

Läs mer: Sänkt fart kan ge fler fortkörare

Både Njutånger och Enånger föreslås få sänkt hastighet till 40 kilometer i timmen på de flesta vägarna i tätorterna.

Hastigheterna inne i tätorten i Enånger ska enligt förslaget sänkas från 50 till 40 kilometer i timmen.

Vägarna i närheten av skolorna som används av många barn och unga föreslås få 30 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet. Förslag från allmänheten är att Sundsättersvägen får förlängd 30-sträcka fram till övergången vid gångväg från Granbacksvägen/Enbacksvägen.

Privatpersoner, Trafikverket, polisen och X-trafik är några av de som har haft möjlighet att yttra sig om förslagen. Alla synpunkter ska nu sammanställas och i mitten av maj ska förslagen presenteras för politikerna i tekniska nämnden.

Läs mer: Hastigheterna sänks i Bjuråker och Friggesund

Mer läsning

Annons