Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handläggare fattade beslut om minderårig – kommunen lex Sarah-anmäler sig själva

En handläggare gav utan juridisk rätt avslag i ett biståndsärende. Beslutet, som gällde en mindreårig, ska egentligen tas i arbetsutskottet. Nu lex Sarah-anmäler Social- och omsorgsnämnden i Hudiksvall sig själva.

Annons

Läs också: Fortsatt anställningsstopp inom Hudiksvalls kommun – gräl om vems fel det är

Efter att beslut fattats av fel instans anmäler nu Social- och omsorgsnämnden i Hudiksvall sig själva till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg. Ett beslut i ett biståndsärende, som enligt delegeringsordningen ska tas av nämndens arbetsutskott, har istället fattats inom ungdomsenheten. Händelsen bedöms i lex Sarah-anmälan som ett allvarligt missförhållande.

– Det här är ett beslut som ska tas av politiken, men i ärendet har ett avslag på ansökan om särskilt boende för barn gjorts av en handläggare, förklarar Pär Iverssen, tillförordnad förvaltningschef för Social- och omsorgsförvaltningen.

Läs också: Personer med försörjningsstöd kan nekas hyra lägenhet: ”Det är jättebesvärligt"

Misstanke finns om att samma misstag kan ha gjorts förut i liknande fall. Nu hoppas Per Iversen att anmälan leder till ett förtydligande kring vad som gäller när det kommer till delegationsordningen. Vid ansökan om särskild bostad för en myndig person har handläggarna rätt att fatta beslut, men inte när det gäller mindreåriga. Något Per Iversen menar att alla handläggare bör veta.

– Som handläggare ska man ju ha koll på vad man har rätt att fatta beslut i och inte. Särskilt när det gäller minderåriga, då är det strängare regler, säger han.

I det enskilda ärendet ska ingen ha blivit lidande på grund av det felaktiga beslutsfattandet.

– Beslutet innebar avslag, men ärendet har nu öppnats igen. Men det är viktigt att anmäla för att uppmärksamma, och för att kunna se över om det är något fel i säkerhetsrutinerna och om något i så fall måste ändras.

Läs också: IVO godkänner snabbare rutiner inom Hudiksvalls socialtjänst

Per Iversen, tillförordnad förvaltningschef för Social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

Mer läsning

Annons