Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröntjärns vattennivå är låg – men normal nivå på grundvattnet

Just nu är vattenståndet mycket lågt i tjärnen. Grundvattennivån bestämmer vattendjupet i den.

Annons

Isen ligger fortfarande kvar på Gröntjärn. Djupa sprickor i isen efter strandkanten vittnar om en betydligt högre vattennivå för en tid sedan.

Bosse Thunholm är hydrogeolog på SGU i Uppsala:

– Det finns just nu inga indikationer på att grundvattennivån är låg i norra Hälsingland. Stora sand- och grusåsar kan innehålla stora mängder vatten och reagerar långsammare, det kan ta månader innan en förändring märks i dem.

Här kan du se grundvattennivåerna i Sverige: SGU

Gröntjärn har varit en mystisk plats under lång tid . Den har antagligen Sverigerekord i variation av vattendjupet, som varierar upp till 13 meter. Den har inget inlopp eller utlopp och vattnet är mycket rent och klart.

Troligtvis bildades Gröntjärn av ett isblock som brutits loss från inlandsisen och låg kvar begravt i marken en tid. När sedan isblocket smälte bort blev det ett hål i marken som idag är Gröntjärn. När vattnet passrar genom åsen renas det på ett naturligt sätt och det är förklaringen till det grönskimrande vattnet. Vid kraftig nederbörd kan inte grusåsen släppa igenom allt vatten, då blir det stopp tillfälligt i åsen. Då stiger vattnet i tjärnen.

Det är lätt att förstå att folk i alla tider förundrats över den märkliga tjärnen. Den här dagen är det alldeles tyst i omgivningen, bortsett från någon våryster fågel. Det enda tecknet på civilisationen är ett flygplan som passerar på hög höjd på väg från Östersund till Bromma. Annars är det lugnet som råder.

Sprickor i isen tyder på att det nyligen varit en högre vattennivå i tjärnen.

År 2010 var Gröntjärn nominerad som en av 10 platser i Sverige som kunde bli utnämnd till geologiskt arv. Motiverigen var "En titthål rakt ner i grundvattnet".

Ännu har inte solen smält isen på Gröntjärn.

När isen bildades i vintras var nivån betydligt högre.

Isen drar sig sakta bort från tjärnens kanter.

Ända hit upp gick vattenytan år 2000.

Läs mer:Gröntjärn får stärkt skydds

Läs mer om Svågadalen här

Mer läsning