Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada Hudik-teatern – nypremiär och 20-årsjubileum

Efter 20 år är Glada Hudik-teatern väletablerat på Sveriges teaterkarta. Nu är det nypremiär och turné som står på agendan.

Annons

Den verksamhet som startade i liten skala i Hudiksvall för 20 år sedan har genom åren växt och nu är teatern välkänd över hela Sverige. Teatern beskriver sig själva som en teatergrupp med utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare som jobbar tillsammans.

En av de som varit med från starten är skådespelaren Thoralf Nilsson. Det har blivit olika roller genom åren och han känner att teatern har varit väldigt givande och att han utvecklats jättemycket.

– Teater betyder jättemycket för mig. Det har fått mig att våga mer och får mig att känna att jag är lika mycket värd som någon annan, säger Thoralf Nilsson.

Just det har teatern som sina ledord, att alla är lika mycket värda.

– Vi har pratat jättmycket om att respektera varandra och varandras olikheter, något som är viktigt när man umgås så mycket i grupp som vi gör, säger Pär Styrman.

Pär Styrman började som habiliteringspersonal, men har även ingått i ensemblen som skådespelare.

Pär Styrman firar 20-års jubileum i år tillsammans med de andra i  Glada Hudik-teatern.

– Det var verksamhetsledaren Pär Johansson som frågade om jag ville testa att göra en roll och sedan har det blivit fler genom åren, säger Pär Styrman.

Utvecklingen av teatern har gått spikrakt uppåt och publiksiffrorna har växt från cirka 400 personer i publiken till flera tusen. Den senaste produktionen Trollkarlen från Oz är deras största satsning och har hittills haft cirka 60 000 besökare.

– Allt ifrån ljud och ljus till scenografi, hotell och resande har blivit bättre. Det har blivit mer professionellt, säger Pär Styrman.

Daniel Holmberg har i flera år funnits med och haft olika uppgifter bakom scenen, men nu tar han klivet ut i rampljuset på riktigt när han går in i rollen som Plåt-Niklas.

– Jag är inte så nervös, jag tror det kommer att gå bra, säger Daniel Holmberg.

Omständigheterna kring när han första gången fick prova på rollen var minst sagt speciella. Platsen var Cirkus i Stockholm och det var skarpt läge. Bosse Östlin som då hade rollen blev sjuk strax innan föreställningen och Daniel fick frågan om han kunde hoppa in och ersätta honom.

Daniel Holmberg ser fram emot sin nya roll i Trollkarlen från oz.

– Jag fick bara några minuter på mig att lära mig manus, men det gick ju jättebra. Nu har jag fått chansen att göra den på turnén och det känns jättekul, säger Daniel Holmberg.

Nypremiären av Trollkarlen från Oz sker i Göransson Arena i Sandviken 14 april och avslutas i Ericsson Globe i Stockholm 23 maj.

Mer läsning