Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra småskolor kan läggas ner i Hudiksvalls kommun: Så här kan det bli för din skola

Edstas, Friggesunds, Malstas och Njutångers skolor kan läggas ner. Det föreslår en konsultrapport till Hudiksvalls lärandenämnd. I förslaget är ett alternativ att också stänga högstadierna vid Ede skola i Delsbo och Iggesundsskolan.

Annons

Läs också: Elever om att fyra småskolor kan stängas: "Det är ett jättedåligt förslag"

LIVE: Ny skolutredning: Hur påverkas Hudiksvalls byskolor? Vi sänder direkt kl 17.15

Lärandenämnden har brottats med svårigheten att rekrytera behöriga lärare under en längre tid och har uttalat en ambition att höja kvaliteten på undervisningen. Lärandenämnden är inte nöjd med elevernas skolresultat.

Edsta skola kan läggas ner.

Ett tjänstemannaförslag med liknande förslag stoppades i höstas och istället beställdes en konsultrapport som skulle ta ett övergripande perspektiv. Den presenterades i samband med nämndens sammanträde idag, torsdag.

Konsulten presenterar två olika alternativ. I båda försvinner fyra småskolor och i det ena föreslås dessutom att två högstadieskolor tas bort för att frigöra resurser. Men i det förslaget ingår det samtidigt att en ny 7-9-skola ska byggas för att ge plats åt eleverna när Iggesundskolans högstadium och Ede skolas högstadium stänger.

Var den nya skolan i så fall ska ligga är oklart, men logistiskt kan det vara lämpligt att placera den i Hudiksvall.

Läs mer: Ny utredning när 10 miljoner ska sparas "Vi vill inte lägga ner några skolor"

Vinnare i förslaget är Enångers skola som i så fall skulle få eleverna när Njutångers skola lägga ner. Eleverna på Edsta skola skulle erbjudas plats på Näsvikens skola och Malstaeleverna skulle i så fall flyttas till Sandvallaskolan. Friggesundseleverna flyttas till Ede skola i Delsbo föreslår konsulten.

Vad säger då politikerna? Ja, i nuläget säger de inte så mycket. Från politiskt håll har det tidigare uttalats en acceptans för att stänga små skolor som Malsta och Njutångersskolan. Däremot framhöll företrädare för Centern och Socialdemokraterna att det är betydligt svårare att stänga högstadieskolor, eller 7-9-skolor.

Den 10 maj ska frågan upp i lärandenämnden och den 26 maj ska nämnden fatta ett beslut. Men innan det blir någon stängning så måste frågan upp till kommunstyrelsen och fullmäktige så det slutliga beslutet kan väntas i höst.

Läs mer: Politisk samsyn i hudiksvall - färre skolor kan ge bättre undervisning

Här är konsultens förslag:

I alternativ 1 avvecklas fyra F-6-skolor och eleverna från dessa skolor övergår till befintliga skolor i kommunen. Edsta skola avvecklas och eleverna övergår till Näsvikens skola, Malsta skola avvecklas, och eleverna övergår till Sandvalla skola, Njutångers skola avvecklas, och eleverna övergår till Enångers skola samt Friggesunds skola avvecklas och eleverna övergår till Ede skola.

Vidare avvecklas Ede skolas högstadium samt Iggesund skolas högstadium, och en ny högstadieskola byggs för dessa elever.

I alternativ 2 avvecklas fyra F-6-skolor och eleverna från dessa skolor övergår till befintliga skolor i kommunen. Edsta skola avvecklas och eleverna övergår till Näsvikens skola, Malsta skola avvecklas, och eleverna övergår till Sandvalla skola, Njutångers skola avvecklas, och eleverna övergår till Enångers skola samt Friggesunds skola avvecklas och eleverna övergår till Ede skola. Inga förändringar görs avseende högstadieelever.

Läs hela rapporten här.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !

Mer läsning