Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt wifi i Hudiksvall: "En jättestor grej för att göra kommunen mer attraktiv"

Nu blir det fritt wifi på Möljen i Hudiksvall och snart sprider sig det fria nätet ytterligare i kommunen.

Annons

På flera platser runtom kommunen införs det nu fritt wifi.

– Succesivt kommer vi att bygga ut det här i Hudiksvall men även i Delsbo, Iggesund och Forsa till att börja med. Sen fortsätter vi givetvis utbyggnaden i kommunen, säger Mikael Löthstam, kommunalråd i Hudiksvall.

På Möljen installeras fri wifi.

Att ge fri wifi på så många platser som möjligt är en del av kommunens visionsarbete där målet är att Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i år 2020. Förutom gratis surf så möts den den som ansluter sig till kommunens wifi också av turistinformation.

– Det är en jättestor grej för att göra kommunen mer attraktiv, säger Mikael Löthstam.

Läs mer: DEBATT: Därför är fritt wifi en självklarhet 2016

Han förklarar också att det indirekt blir en demokratifråga där det är viktigt att kommunen är med i samhällsutvecklingen.

– Vi lever i en digitaliserad värld och som kommun måste vi hänga med, framförallt eftersom man erbjuder mer och mer digitala tjänster. Det gör att vi också måste utveckla tekniken och göra det mer tillgängligt.

Läs mer: Mattias kom på idén med wifi i Hudiksvall

Per Classon, projektledare, Mikael Löthstam, kommunalråd (S), Ronny Lundberg, IT-strateg.

Tanken är att det ska bli fritt wifi där folk befinner sig och där man upplever att det finns ett behov av gratis internetuppkoppling. Förutom vissa utomhusområden kommer också kommunala fastigheter så som bibliotek, sporthallar och badhus att ha fritt wifi.

På flera andra håll i Sverige har det gjorts en satsning i motsatt riktning på badhusen för att öka säkerheten. Man har upptäckt att föräldrar är mer upptagna med sina mobiltelefoner än på att hålla koll på sina barn och man har därför infört mobilförbud.

Läs mer: Skärmförbud införs på kommunens badhus: "man får skärpa till sig som förälder"

– Det är en annan fråga om man ska få ha mobil eller inte på badhus och jag tror inte wifi kommer göra det värre, svarar Ronny Lundberg, IT-strateg bakom projektet.

– Men det borde kanske ses över, tillägger Per Classon, projektledare.

Mer läsning