Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt anställningsstopp inom Hudiksvalls kommun – gräl om vems fel det är

Hudiksvalls kommun upphäver sparåtgärderna som varit i effekt sedan förra året. Men när balanspaketet avskaffas behålls ändå anställningsstoppet.

Annons

– Vi har framför allt fortsatta ekonomiska problem inom social- och omsorgsnämnden och därför behåller vi anställningsstoppet och är fortsatt restriktiva med pensionslösningar, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvalls kommun.

Mikael Löthstam (S) är kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvalls kommun.

När beslutet fattades på torsdagen hyllades att balanspaketet upphävs av Centern.

– Centerns perspektiv är att det här behöver avslutas och skulle inte ha införts för det har varit negativt för organisationen, säger oppositionsrådet Caroline Schmidt (C)

Hon får medhåll av Håkan Rönström (M) och de två partierna krävde redan i våras att balanspaketet skulle avslutas.

Läs mer: Insändare - Avsluta balanspaketet omedelbart

Balanspaketet har kritiserats internt för att öka arbetsbelastningen för arbetsledare som samtidigt behöver ägna mer tid åt arbetsledning när färre anställda ska utföra arbetsuppgifterna.

Läs mer: Stopp för nyanställningar och inköp i Hudiksvalls kommun

Balanspaketet infördes i september förra året och har inneburit att sådant som konferenser och vidareutbildningar har varit inställda, det har funnits begränsningar för att ta in vikarier och stopp för inköp. Målsättningen var att spara 40 miljoner kronor.

Samtidigt konstaterade kommunledningen att det anställts hundra personer under 2014-15, framför allt inom skolan och omsorgen. Kostnaderna för personal måste alltså sänkas och det är därför som anställningsstoppet blir kvar ytterligare en tid.

Läs mer: Sjukfrånvaron ökade förra året - inget samband med balanspaketet

– Detta hade ni kunnat sett redan 2015 men det var först när vi tog upp frågan under förra våren som ni agerade, säger Caroline Schmidt.

Caroline Schmidt (C) är glad att balanspaketet avskaffats.

Därmed inleddes en ordväxling mellan henne och Mikael Löthstam (S), om orsakerna till Hudiksvalls kommuns svaga ekonomi.

– Vi har hanterat arvet. Det hade du kunnat agera på redan när du satt som kommunalråd, säger Mikael Löthstam som tog över rollen som kommunstyrelsens ordförande från Caroline Schmidt efter valet 2014.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons