Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskolan som hyllar mångfalden – med hela världen på matsedeln

I det lilla köket på Håstahöjden ryms numer smaker från hela världen. Efter 20 år av klassisk husmanskost hyllar nu kocken Marianne Dahlberg förskolans matkulturella mångfald, genom 27 världsinspirerade rätter.

Annons

Läs också: Cirkus är kultur för barn

En rökig doft av paprika letar sig ut till korridoren. Inne i köket på Håstahöjdens förskola puttrar det envist från en kastrull, fylld med flera liter krossade tomater. Marianne Dahlberg strör vant i salt och smakar av. En plåt med kycklingbitar åker i, tillsammans med dagens hemliga ingrediens – erberekrydda. På menyn denna fredag står den eritreanska rätten Doro Wat. En av 27 måltider som görs för att hylla mångkulturen på skolan.

I 20 år har Marianne Dahlberg mättat magar på Håstahöjdens förskola.

Idén till det smakrika konceptet fick Marianne Dahlberg en dag när hon stod och beundrade de flaggor som pryder väggen i kapprummet. En flagga för varje nationalitet, som ryms på förskolan.

– Jag funderade över hur mycket rolig mat man skulle kunna göra från alla länder. Det är ju roligt för barnen att få känna igen sig i olika rätter, säger Marianne Dahlberg.

I kapprummet får en flaggkonstellation symbolisera mångfalden på förskolan.

Utanför köket hänger en matsedel som beskriver dagens rätt. En pojke stannar till, pekar på flaggan och skiner upp. Inte bara är det barnen som uppskattar initiativet, utan även många föräldrar, berättar Marianne Dahlberg. Efter att mer eller mindre ha stått bakom stängda dörrar i 20 år har hon nu riktigt bra kontakt med familjerna.

– Jag får tips och kunskap från föräldrarna, och det är jätteroligt. Alla verkar vara väldigt glada över initiativet, så det känns jätteskönt, säger Marianne Dahlberg.

Läs också: Unga Hudiksvallskockar mäter sig i matig kamp för att bli årets matlagare

Hon ler blygt, men i ögonen lyser stoltheten. Från att ha lagat klassisk husmanskost halva sitt yrkesliv har Marianne Dahlberg nu fått chansen att utöka sin matkulturella repertoar rejält. Responsen har varit god, och betyder mycket för henne.

– När man får kramar och sådant blir man alldeles tårögd och hjärtat varmt, säger Marianne Dahlberg.

Karin Risberg, enhetschef på kostenheten, är skalar ägg till dagens eritreanska kycklinggryta.

En lärare kommer och ber om påfyllning, inte en, utan två gånger. Dagens kycklinggryta är mycket uppskattad. Inte bara Marianne, utan även Karin Risberg, avslutar dagen med belåtenhet. Hon är enhetschef på kostenheten.

– Det som är så fint är att alla får uppmärksammas och känna delaktighet oavsett var man kommer ifrån, det känns jätteviktigt, säger Karin Risberg.

Hon ser maten som ett viktigt verktyg för integration.

– Alla kanske inte har lärt sig allt om svenska språket eller kulturen, men kan kan alltid kommunicera med mat. Jag är riktigt stolt över arbetet man gör här, och att alla tar hand om varandra oavsett var man kommer från, säger hon.

Siri Sjöborg gillade fredagens eritreansk-inspirerade rätten.

Läs också: Kockens bästa råd för en smalare matbudget: "Det är så här jag gör på restaurangen"

Mer läsning

Annons