Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsas ordförande nekades ansvarsfrihet - väljer ändå att sitta kvar på posten

Dramatiskt på kyrkofullmäktige – minoritet fick igenom misstroende mot ordföranden. Missnöje med att ordföranden inte förankrar beslut i kyrkorådet, bland annat i en förlikning i arbetsdomstolen.

Annons

Det blev ett annorlunda möte i Forsa-Högs församling den andra juni. På mötet skulle beslutas om kyrkofullmäktige skulle få ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2015. I stället kom ett andra förslag som drevs igenom, där styrelsens ordförande Lars-Olof Widell (C) inte fick ansvarsfrihet för samma period.

– Det är oerhört ovanligt. Men det har skett enligt regelboken, och det respekterar jag säger Lars-Olof Widell.

Enligt den tillförordnade kyrkoherden Bengt Wiklund har centerpolitikerna olika åsikter som den oberoende grupperingen Framtidens kyrka.

– Framtidens Kyrka är egentligen i minoritet. Men eftersom många av centerpolitikerna sitter med i styrelsen ansågs de som jäviga och fick inte var med och rösta. Sedan hade de inte tillräckligt med ersättare på mötet som kunde träda in i deras ställe. Hade de haft ersättare hade utgången blivit en helt annan, säger Bengt Wiklund.

Förslaget som röstades fram motiverades bland annat med att kyrkorådets ordförande inte tagit upp motioner till behandling i kyrkorådet eller arbetsutskottet.

Faktorer som kan ha bidragit till eller spätt på oenigheter i styrelsen är åsikter kring turerna hur församlingen blev stämda inför arbetsdomstolen.

Bakgrunden är en timtalsmätning som församlingen genomförde utan att involvera Kommunals i processen. Agerande ledde till att Kommunals stämde Forsa församling och krävde skadestånd.

Församlingens jurist rekomenderade att församlingen skulle göra en förlikning och kyrkorådet krävde att beslut om förlikning skulle fattas av kyrkorådet. Trots det valde ordförande Lars-Olof Widell (C) att acceptera förlikningen utan att ärendet gick till kyrkorådet.

Förlikningen innebär att Forsa församling ska betala ett skadestånd på 30 000 kronor och att kyrkorådet förbinder sig att gå en tredagarskurs i arbetsrätt.

Bland andra frågor som församlingen är oenig om, är om Forsa ska söka samarbete västerut med Delsbo eller österut med Hudiksvall.

Bristen på suppleanter fällde alltså ordföranden som inte beviljades ansvarsfrihet för 2015. Men nu är det 2016 och Lars-Olof Widell (C) har möjligheten att sitta kvar som ordförande fram till kyrkofullmäktige i höst. Där kan oppostionen på nytt väcka frågan, men Framtidens kyrka har inte egen majoritet och Centern lär inte missa att kalla in tillräckligt många suppleanter till det mötet.

– Så länge jag har förtroende hos en majoritet av ledamöterna i kyrkofullmäktige avser jag att sitta kvar. Framtidens kyrkas ledamots motivering för att inte bevilja kyrkorådets ordförande ansvarsfrihet är varken objektiv eller saklig. Motiveringen präglas av direkta felaktigheter och brist på saklighet, säger Lars-Olof Widell.

Mer läsning

Annons