Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar larmar om livsfarlig skolväg: "Något måste göras"

– Vägen till Enångers skola är tungt trafikerad. Det saknas både cykelväg och 30-skyltar. På parkeringen utanför kör bussen in bland backande bilar, taxibilar och springande barn, säger Emma Svensk, som själv har barn både på förskolan och på skolan.

Annons

I många år har elever, föräldrar, rektorer och lärare tillsammans kämpat för en säkrare trafikmiljö kring Enångers skola. De har haft möten med kommunen och sett ljuset i tunneln flera gånger. Men sedan har ärendet fastnat på ett eller annat sätt.

Läs även: Rätt fart i staden ska öka säkerheten: "Ett underatt inget allvarligt hänt än"

– Jag var själv lärare här för tio år sedan, och då kom vi så långt att det gjordes en plan för hur parkeringen skulle bli säkrare. Björkarna skulle tas ner så att bilarna på parkeringen skulle kunna fortsätta ut i stället för att backa tillbaka. Det skulle också tillkomma en ny taxiparkering, berättar Kathrin Jacobsen.

Nu har hon barn i trean och femman på skolan och är aktiv i föräldrarådets trafikgrupp.

Kathrin Jacobsen och Emma Svensk tycker att trafiksituationen kring Enångers skola är livsfarlig. Barnen Frida och Hugo Svensk vid parkeringen på Enångers skola.

– Vi vet vad vi vill ha för åtgärder men skolan kan inte ta spadtagen. I stället har kommunen hänvisat till Skolvägsplanen, som föräldrar och lärare ska fylla i. Där märker man ut platser som känns farliga. Slutligen ska planen sammanställas så att tekniska avdelningen vet vad de ska göra. Vi skulle ha fått en enkät gällande detta i november förra året, men har inte fått den än. Skolvägsplanen ska ständigt revideras och göras om, säger Kathrin Jacobsen.

Läs även: Omledningsskyltarpå E4 förvirrade återigen

Clemens Ludvigsson, trafikingenjör på kommunen, har möte med trafik- och miljögruppen varje månad och diskuterar skolvägsplaner i kommunen.

– Enkäten kommer från Region Gävleborg som jobbar med hållbart resande och skolvägsplaner. Jag har förstått att den blivit försenad men vet inte varför. Vi jobbar efter skolvägsplaner för att man hitta på lösningar som fungerar i sin helhet. Man måste veta vad som påverkas av förändringarna, säger Clemens Ludvigsson.

Frida Svensk cyklar till och från skolan på en väg där det går bussar och tung trafik.

Vägen till skolan är också farlig. Emma Svensk känner stark oro när hennes barn cyklar hemifrån på morgonen.

– Det finns ingen cykelväg, så de får cykla på trottoaren trots att det är olagligt. Det finns ingen 30-skylt och det går tung trafik i korsningen där de ska över vägen vid Coop. De måste göra någonting nu, innan det händer något. Jag förstår inte varför de tog bort övergångsstället vid Coop för femton år sedan heller, säger hon.

Frida Svensk vet att hon ska titta noga innan hon går över vägen.

Irene Lodell, trafikingenjör på Trafikverket, berättar att övergångsstället togs bort tillsammans med många andra övergångsställen när väjningsplikten infördes.

– Ett övergångsställe är ingen säker lösning, och vi upplevde inte att det var tillräckligt mycket trafik på platsen för att ha kvar det. Man får lära barnen att titta ordentligt innan de går över vägen. Barn under tolv år bör ha en vuxen med sig ute i trafiken, säger hon.

En 30-skylt kommer snart att sättas upp på vägen vid infarten till skolan, något som beställdes av kommunen för fyra månader sedan.

– Vi fick kommunens mejl 25 maj och upptäckte det först andra september då de hörde av sig igen och undrade varför vi inte gjort något. Vi hade missat mejlet, så det är den mänskliga faktorn. Men nu har vi lagt ut ärendet på entreprenad, så skyltarna bör komma upp när som helst, säger Irene Lodell.

Läs även: Moderaternaom skolutredningen: "Finns behovet vill vi öppna fler skolor pålandsbygden"

Kommunen kommer att besöka någon skola i kommunen nästa vecka.

– När elever kliver av skolskjutsen ska de vara på skolområdet och känna sig trygga, eller gå den sista biten utan att behöva korsa vägar eller trafikerade platser, säger Clemens Ludvigsson.

Han vet inte vem som har bollen nu, men säger att även fastighetskontoret har visst ansvar.

– Skolvägen är livsfarlig. Något måste göras innan det sker en olycka, säger Emma Svensk.

Mer läsning