Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För trångt för gästerna – Delsbokondis miljoninvesterar

Familjen Colliander/ Fägerlind köpte Nya Konditoriet i Delsbo för ett år sedan. Nu är konditoriet för trångt och det behövs mer utrymme för gästerna

Annons

– Det är ofta fullsatt så vi måste bygga ut, säger Björn Colliander som köpte och driver tillsammans med sin hustru Nya Konditoriet i Delsbo.

Han pekar på ett nyupptaget hål i taket till övervånignen ovanför kaféet. Ombyggnaden sker på natten för att inte påverka affärsrörelsen.

– Övervåningen har använts till bed and breakfast, konferenser och grupper som vill sitta enskilt. Nu behöver vi den till alla gäster och det blir en spiraltrappa dit från ett av våra rum, säger Ulf Colliander, men vi behåller två rum så att vi kan fortsätta med bed and breakfast.

För att få plats med flera gäster blir det  en spiraltrappa upp till övervåningen .

En anledning till det ökande antalet gäster är fjälltrafiken men även dellborna besöker oftare kaféet.

– Det verkar vara en trend just nu att gå till ett konditori. Vi har fått mycket beröm av ortsbor som uppskattar att det får fortsätta att vara ett konditori. Maggan Nyman som ansvarar för den delen har stor del i framgången.

Investeringsbehovet visade sig vara stort när familjen tog över verksamheten. Det blev ett nytt kök och kylmontrar. I bageriet som ligger i källaren på huset intill har all el och klinker bytts ut.

- Det har kostat runt en miljon hittils. Det är mycket pengar men om vi ska ha en fungerande rörelse är det nödvändigt.

Interiören har inte ändrats och det är en medveten strategi så att kafékänslan blir kvar.

Sara Gill bakar allt bröd och konditorivaror

– Kunderna uppskattar och är villiga att betala för egentillverkat, säger Björn Colliander.

Sara Gill anställdes som bagare som en del av nysatsningen och Björn Colliander har fortsatta planer konditoriet.

– Vi söker tillstånd att servera öl och vin.

Husets historia börjar 1907 med en järnhandel , sedan blev det bank i huset och 1937 startades kondtioriet.

– Vi har Sveriges mest avfotograferade toalettdörr , tror Björn Colliander, den var en gång i tiden dörren in till bankvalvet.

Björn Colliander har många ideér om hur Dellenbygden ska utvecklas.

Björn är en urstockholmare som köpte hus i Bjuråker när han var 73 år. Nu äger familjen ett konditori i Delsbo. Förklaringen är nog en nykommen kärlek till Dellenbygden. Han har många ideér om hur bygden och turismen ska utvecklas.

För att få turister att stanna i Delsbo jämför Björn Colliander med Järvsös turistsatsning som enligt honom varit lyckad.

– Delsbo har ett lika perfekt läge för fjällturisterna. För att de ska göra annat än bara lätta på gasen när de passerar Delsbo och stanna, måste vi erbjuda något extra. Därför måste det se inbjudande ut när man kommer till Delsbo.

När det gäller Delsbos nära framtid så vill Björn Colliander att det placeras laddstolpar för elbilar.

– Vi kommer att lämna in en ansökan om bidrag så fort vi hinner. Jag vill att det ska bli 10 till 15 stolpar i Delsbo. Vi ska tänka på framtidens behov när vi gör det här, inte se till dagens behov. Bra om Delsbo kan bli ett föredömme som en miljövänlig ort.

Sara Gill gör alla bakverken till konditoriet.

Läs om mer om övertagandet av konditoriet här

Läs mer om Björn Colliander här

Mer läsning

Annons