Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera svartbyggen i nämnden – dyrt för fastighetsägarna

Ett par fastighetsägare får betala sanktionsavgifter för att de inte haft bygglov.

Annons

Ett par byggnader, en bastu och brygga byggdes utan lov i skärgården utanför Njutånger. För några år sedan beslutade byggnadsnämnden att svartbyggena skulle tas bort.

Läs även: Svartbyggen ska tas bort

Men byggnaderna står kvar. Fastighetsägaren skyller på dåligt väder och tidsbrist för den som skulle transportera bort byggnadena.

Under tiden har han sökt om strandskyddsdispens och bygglov, men nekas nu av nämnden.

– Det liggar alldeles för nära vattnet, säger vice ordförande Susan Wilfer (S).

I Långvind byggdes ett garage/förråd utan bygglov. Byggnaden hade redan börjat uppföras när byggnadsnämnden nekade strandskyddsdispens.

Efter ett överklagande beviljade Mark- och miljödomstolen dispens från strandskyddet. När fastighetsägaren då sökte om bygglov, visade det sig att garaget/förrådet redan hade byggts.

För det tilltaget får fastighetsägaren betala en sanktionsavgift på cirka 23 500 kronor.

Läs även: Sanktionsavgift för svartbygge

En stuga som flyttades i Dellenbygden är också föremål för nämndens granskning.

Det ligger en utdragen ansökningsprocess även bakom det ärendet. Stugan stod på plats och markarbeten hade utförts, trots att fastighetsägaren saknade bygglov.

På grund av sjukdomar och ledigheter tog det tid för den sökande att få besked om ansökan var komplett och det tog därför också tid att behandla bygglovet i nämnden.

Stugflytten var bokad och fastighetsägaren vågade till slut inte skjuta upp den längre. Om något skulle krångla senare, var det inte värre än att stugan gick att flytta igen, resonerade fastighetsägaren.

Men oavsett varför bygglovet drog ut på tiden, så kvarstår faktum att åtgärden utfördes innan det fanns bygglov. Därför har byggnadsnämnden beslutat om en byggsanktionsavgift på 73000 kronor.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !

Mer läsning

Annons