Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femåring rymde från förskolan – dröjde innan hon saknades

När det knackade på dörren stod den femåriga dottern där med smutsiga fötter och en teckning som hon ville ge till pappa, sedan började hon gråta. Femåringen hade rymt från förskolan utan att personalen märkte det.

Annons

En mycket allvarlig händelse bedömer ansvariga på förskolan.

– För två år sedan när vår son rymde från samma förskola fick vi försäkringar om att nya rutiner skulle förhindra att fler barn kunde rymma. Därför var det en chock att dottern kom hem på det här sättet, säger mamman Sandra Östlund, Hudiksvall.

Läs mer: "Man måste anmäla när barn försvinner"

Jenny Persson är tillförordnad förskolechef för Bullerbyns förskola.

– Nej, det här kommer inte att hända igen. Vi har försökt säkerställa allt nu, var barnen finns och hur vi håller uppsikt över dem, säger Jenny Persson.

Femåringen går på Bullerbyns förskola och hennes två år äldre bror går på Skolbyn som ligger vägg i vägg med förskolan. På tisdagsförmiddagen gick flickan för att hälsa på sin bror men blev tillsagd av en lärare att återvända till förskolan.

Sandra Östlund och Niklas Leinonen, Hudiksvall oroas över att deras femåriga dotter kunde rymma från sin förskola.

Flickan vände, men gick inte tillbaka utan svängde mot skolans matsal och kunde sedan ouppmärksammad och barfota gå ut på skolgården. Väl ute gick hon genom en litet skogsdunge, vidare mellan Östra skolan och sportparken för att sedan passera den trafikerade Varvsgatan där familjen bor.

– Vi lämnar barnen på dagis för att de ska vara säkra där. Vi vill känna oss trygga för att lämna barnen på förskolan, säger Niklas Leinonen.

I familjen väcker händelsen mycket oro. Denna förmiddag var föräldrarna hemma och kunde släppa in dottern, men vad hade hon gjort om ingen hade öppnat undrar Sandra Östlund.

Läs mer: "Ettåringens rymning gav eko"

Det ska kännas tryggt att lämna sitt barn på dagis tycker Sandra Östlund, Hudiksvall sedan hennes femåriga dotter kunnat rymma från Bullerbyns förskola.

Från förskolan Bullerbyns sida beskrivs tisdagens rymning som en "mycket allvarlig händelse". I rapporten om elevtillbudet står det att det upptäcks att flickan är borta klockan 11.10, när ett av de 23 barnen i gruppen talar om för en i personalen att femåringen sagt att hon skulle rymma genom skolan.

Då inleder personalen sökandet efter flickan och kl 11.20 kontaktas föräldrarna som då upplyser förskolan om att flickan varit hemma sedan kl 10.45.

Förskolans förklaring är att barnen ska själva få välja om de vill vara inne eller ute. Vid den här tidpunkten turades de fyra pedagogerna om att ta rast och samtidigt var det ett barn som gjorde sig illa och behövde tas om hand. Det innebär att när den femåriga flickan gick in så fanns det ingen pedagog inne på avdelningen. Förskolans slutsats är entydig:

"Pedagogerna hade inte full uppsikt över det aktuella området vid tillfället när hon försvann" står det i rapporten om elevtillbudet.

– När flickan kom hem och slutat gråta så talade vi om hur farligt det är för henne att springa hem. Det gick bra den här gången, men det kan hända något nästa gång, säger Niklas Leinonen.

Hade femåringen rymt en dag tidigare hade det inte funnits någon hemma för att ta hand om henne framhåller Niklas Leinonen, Hudiksvall.

Familjen tycker att förskolans agerande efter händelsen varit bra men ifrågasätter om åtgärderna är tillräckliga. Det tycker tf förskolechef Jenny Persson som framhåller att händelsen analyserats för att den inte ska upprepas.

– Pedagogerna har hela tiden en plan för verksamheten och det innebär att barnen är under uppsikt. Nu har vi också infört en rutin att en pedagog ska räkna in barnen var femtonde minut, säger Jenny Persson vid Bullerbyns förskola i Hudiksvall.

Annika Gabrielsson är förvaltningschef för Hudiksvalls kommuns förskolor.

– Det får inte hända att barn rymmer. Prio nu ligger på att ta reda på hur det kunde ske, säger Annika Gabrielsson.

Hon tillägger att tillsyn och uppsikt är viktigt för förskolan.

– Det är trist när det händer, men jag har förtroende för personalen och hur den agerar för att återställa föräldrarnas förtroende, säger Annika Gabrielsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning