Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna som vann i nationell tävling: "Mamma kommer rama in och ge till släkten"

Hänsyn och respekt gentemot andra, samt en schyst attityd, har sedan länge varit viktigt för både elever och lärare på Björkbergsskolan i Hudiksvall. När den nationella skoltävlingen "Barn välkomnar barn" satte igång, fick eleverna yttra sina tankar om skolans värdegrunder. Av 700 tävlingsbidrag valdes 40 stycken ut, varav fem kom från elever på Björkbergsskolan.

Annons

Vinnarna från Hudiksvall, från vänster: Jacob, Simon, Ebba, Moa från femteklass och Axel från sjätteklass.

I våras ägnade Björkbergsskolan en temavecka åt arbeta med skolans värdegrund "Hänsyn, respekt och attityd". Initiativet kom från eleverna själva, efter den tragedi som drabbade Trollhättan i höstas, då många elever hade funderingar kring hur det ens kunde ske ett skolmord och ställde sig oförstående till det. Förutom gruppstärkande övningar och värderingsövningar, så skedde samtal om allas lika värde. Samtliga ämnen anknöts till temat och eleverna både skrev texter samt ritade bilder som yttrade deras tankar om skolans värdegrund, vilket sedan skickades in som bidrag i en nationell skoltävling.

– När lärarna fick läsa våra texter och se våra målningar var det några som grinade för att de tycke att de var fina, säger femteklassaren Jacob Andersson och skrattar till.

Den nationella skoltävligen "Barn välkomnar Barn" anordnades av Idus förlag och var ämnad att lyfta upp barns tankar och låta dem välkomna de barn som nu kommer till Sverige i och med den rådande flyktingkrisen. Tävlingen hade som mål att verka för intregration, öppenhet och gemenskap - något som inte är främmande för den mångkulturella skolan som har över 20 olika nationaliteter i sin elevskara.

– Det var en hetsk vecka, men ack så rolig! Vi såg att eleverna tänkte till över hur de vill välkomna nya elever och svaren som vi fick var så kloka, säger Anette Mikaelsson som är lärare på Björkbergsskolan.

Eleverna visar stolt upp sina bidrag i boken som kommer spridas ut i Sveriges skolor, bokhandlar och bibliotek. (Från vänster: Jacob, Simon, Ebba, Moa och Axel)

Av totalt 700 bidrag, valdes det ut 40 finalister, varav fem kom från Björkbergsskolans elever. Fyra teckningar från femteklassarna och en text från sjätteklass kom att bli utvalda, för att tryckas i en bok som både kommer säljas i bokhandlar och finnas i bibliotek runtom i landet.

– Jag tycker att man måste vara snäll mot de som kommer hit och välkomna dem, men man måste också säga till om det blir fel, så att vi alla är lika mycket värda, säger Axel Holmquist som går i sjätteklass.

– Jag brukar göra så att jag går fram till de nya och frågar om de vill vara med och leka för att de ska känna sig välkomna, instämmer Ebba Eriksson som går i femteklass.

Läs även: Renovering av Björkbergsskolan drar i gång

Björkbergsskolan jobbar kontinuerligt med sina värdegrunder som exempelvis gemensam hänsyn för andra religioner och en gemensam respekt - för att få en så bra samhörighet som möjligt. Tävlingen och den temavecka som skedde var därför något givande både för anställda och eleverna. Att hela fem elever skulle komma att väljas ut var däremot inte väntat. De har fått fem exemplar var att behålla, men vad de ska göra med sitt pris råder det delade meningar om.

– Jag ska signera mina innan jag ger bort dem, säger Ebba Eriksson som går i femteklass.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med mina böcker, kanske sparar jag en och ger bort de andra, säger femteklassaren Moa Westin som har ritat en bild i boken.

– Mamma kommer säkert att rama in det och ge till släkten, säger Axel Holmquist som går i sjätteklass.

Läs även: Elever och personal minns tillbaka med glädje

Mer läsning

Annons