Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen mot Fikru Maru skjuts upp

Efter tre år i etiopiskt fängelse har domen mot hjärtläkaren Fikru Maru återigen skjutits upp.
– Det blir ingen förhandling i dag, säger hans advokat Hans Bagner.

Annons

Ledare: Den mentala tortyren mot Hudiksvallsläkaren Maru fortsätter

Under måndagen skulle den etiopiska domstolen till slut ta upp Hudiksvallsläkaren Fikru Marus fall. Han har suttit fängslad i tre år utan att få sin dom.

Läs även: Utlovad förhandling för Fikru Maru – familjen hoppas på frigivning

Hans Bagner stod och väntade utanför domstolsbyggnaden i Addis Abeba på Fikru Maru, som skulle komma med en fångtransport från fängelset, när de av en slump fick veta av en fångvaktare att dagens förhandling har skjutits upp.

– Vi är på väg till fängelset för att hälsa på Fikru och försöka se om vi kan få mera besked. Men det blir ingen förhandling i dag och i bästa fall blir det en om tio dagar, säger Fikru Marus advokat Hans Bagner, på telefon till TT.

– Så här kan man inte hantera en person som suttit fängslad i drygt tre år för något som knappt ens existerar, säger Hans Bagner.

Fikru Maru driver sedan 2006 en hjärtklinik i huvudstaden Addis Abeba. För tre år sedan greps han, anklagad för att ha mutat landets tullminister.

Läs även: Tre år utan dom för Fikru Maru: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Sedan dess har han suttit fängslad i Kilintofängelset i tre år, mer än dubbelt så länge som de svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye satt där. Under tiden har mutmisstankarna mot honom avskrivits och bara en mindre åtalspunkt kvarstår.

– Han anklagas för att ha gjort sig skyldig till någon slags medverkan till korruption. Men det är ingen som på allvar tror på det, säger Bagner.

Inför dagens förhandling hade Hans Bagner krävt att misstankarna skulle avskrivas och att Fikru Maru släpps fri, vilket nu tycks dröja åtminstone till den 30 juni.

I en intervju Fikru Maru gjorde med Svenska Dagbladet i våras uttryckte han stark kritik mot den svenska hanteringen av fallet.

– Jag har blivit anklagad för ett brott jag inte begått och fängslats i tre år utan att veta när jag får en dom. Jag känner mig förrådd av landet jag föddes i och av landet som adopterat mig, Sverige, sade Fikru Maru då till SvD.

Läs även: Utrikesminstern svarar om Fikru Maru: "Så har tyvärr inte skett"

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons