Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diakonvigd– börjar på ny tjänst i Harmånger

Mitt i livet och efter att ha verkat inom kyrkan i 20 år, bestämde sig Anna-Karin Björk att utbilda sig till diakon.

Annons

– Det har varit min dröm de senaste 15 åren att bli diakon. Nu gick livspusslet ihop med man och barn. Jag kunde börja utbildningen förra året, säger Anna-Karin Björk, från Fredriksfors.

Den 12 juni blev hon vigd till diakon i Uppsala domkyrka av biskopen Ragnar Persenius. En vecka senare börjar hon som diakon i Harmånger–Jättendal–Gnarps pastorat.

Anna-Karin Björk ny som diakon i Harmånger–Jättendal– och Gnarps pastorat.

– Det ser jag verkligen fram mot. Det är en ny tjänst som ska ha fokus på integration och flyktingar. Det passar mig, säger Anna-Karin Björk.

Hon har också en dröm om att starta pilgrimsvandringar i nya församlingen.

Anna-Karin Björk har tidigare bland annat varit ansvaring för konfirmander i Delsbo församling och varit diakonassistent i Ljusdal. Människor har alltid intresserat henne och hon har läst religionsvetenskap och är utbildad socionom. Anna-Karin har jobbat som socialsekreterare i i flera kommuner Hälsingland och varit föreståndare för ett HVB-hem.

Anna-Karin Björk ger nattvarden som nyvigd diakon.

Just kontakter med människor i besvärliga situationer kan vara tungt men en rätt lång livserfarenhet kan hjälpa till.

– Om jag behöver så får jag ta Gud i handen och förlita mig på det.

En diakon får hålla andakter och har inte absolut tysthetslöfte som en präst.

– Det betyder att jag till exempel kan vara ett stöd för människor i kontakt med myndigheter. En diakon ska stå på de svagas sida, säger Anna-Karin Björk.

För några år sedan upptäcktes vid en reparation i Delsbo kyrka att det målade glasfönstret därJesus välsignar ovanför altaret var felvänt. Efter renovering sattes det tillbaka med rätt sida inåt kyrkan.

– Jag har tittat på den bilden i många år. När jag för första gången kom till Harmångers kyrka upptäckte jag att även i den kyrkan är Jesus felvänd. Det var som ett tecken, nu känner jag mig hemma där, säger Anna–Karin Björk.

Läs mer om Delsbo kyrkas felvända Jesus här

Mer läsning

Annons