Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delsbomejeri på gång – lokal mjölk på hyllorna i höst

Det har löst sig med lokalen för Dellenbygdens mejeri. Inom kort ska alla maskiner beställas.

Annons

– Det är strålande, säger Peter Jonaszon, som jobbar i den grupp som håller på att starta det lokala mejeriet.

Kommunstyrelsen har sagt okej till att Forssågruppen lånar pengar för att bygga om lokalen och Dellenbygdens mejeri får sedan betala det på hyran.

Läs även: Mejerilokal inom räckhåll

För ett tag sedan upplevde mejerigruppen att de hamnat i ett moment 22. Utan lokal inget banklån, och utan banklån ingen lokal. Men det hela löste sig genom att Forssågruppen gav mejeriet ett snabbare tillträde till lokalen.

– Det krävs tempo i processen, men jag tycker att det finns en tröghet, säger Peter Jonaszon efter alla kontakter med kommunen.

Peter Jonaszon har i 20 år haft tankar på ett lokalt mejeri.

Nu är finansieringen i princip klar och gruppen väntar på att få bygglov för ändrad användning av lokalen.

Läs även: Dålig lönsamhet i lantbruket

Sedan ska det byggas om och maskiner ska beställas. De får räkna med en leveranstid på fyra månader.

– Planen är att öppna mejeriet någon gång i oktober.

Peter Jonaszon berättar att 1948 fanns det 793 mjölkbönder i Dellenbygden som tillsammans levererade 5,6 miljoner liter per år. I dag finns det cirka 12-13 kvar, som levererar runt tio miljoner liter.

Mjölkbonden Anders Svässar i Hedvigsfors är positiv till det nya lokala mejeriet.

Dellenbygdens mejeri planerar för att producera fem miljoner liter per år.

Läs även: Dellbor vill starta eget mejeri

Tanken är att de ska betala bättre än vad de stora mejerierna gör. 1948 fick en mjölkbonde 28 öre per liter, vilket i dagens penningvärde motsvarar cirka fem kronor. I dag får bonden cirka 2,4 kronor per liter.

En av Peter Jonaszons drivkrafter i projektet är att stötta de lokala bönderna.

– Vi vill ha det öppna landskapet.

Mer läsning