Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delade åsikter om Hudiks nya bostadsområde: "Det blir bekymmersamt för oss"

Hudiksvalls kommun bjuder in byggherrar att lägga förslag på utformningen av det nya bostadsområdet Djupestrand. Men Hudiksvallsbostäder AB är inte intresserade och lokala byggherrar är ljumma, med ett undantag.

Annons

– För mig är det ett intressant projekt och jag har arkitekter som ritar på en utformning, säger byggherren Per Svedberg, Hudiksvall.

Djupestrand, tidigare kallat Östra hamnen, i Hudiksvall, ska bli nytt bostadsområde.

Jon Larsgården som leder miljardprojekt i bland annat Gävle uppger att han vill vara med åtminstone initialt. Men helst vill ha se att Hudiksvallsbostäder tar projektet.

Läs mer: nu är sista beslutet fattat - klart för bygge nedanför Köpmanberget

– Kommunen ställer kriterier som "smakfullhet". Det hade varit bra om Hudiksvallsbostäder tog Djupestrand för att visa vad det är som kommunen vill ha, inför att Kattvikskajen ska exploateras, säger Jon Larsgården.

Även Robert Fredriksson vid Roph Invest uppger att han har ett ljummet intresse för Djupestrand.

– Jag går in i det halvhjärtad för jag tycker villkoren inte ger möjlighet att få utdelning på investeringen. Det finns risk att ganska få visar intresse, eller att det blir flera byggherrar som gör olika delar i projektet, säger Robert Fredriksson.

Från Hudiksvallsbostäder är beskedet tydligt. Det kommunägda bostadsbolaget kommer inte att bygga på ytan nedanför Köpmanberget.

– Radhus är inte vår grej, säger vd Nils-Erik Blomdahl.

Nils-Erik Blomdahl vd för Hudiksvallsbostäder AB.

Hudiksvallsbostäders vd framhåller vidare att i kriterierna står det exempelvis att "boytorna ska vara väl tilltagna".

– Det blir bekymmersamt för oss. Vi bygger boendeeffektiva bostäder, för annars blir hyran för hög.

Läs mer: Med havet inpå knuten - i höst byggs kajen om

Planen för Djupestrand är uppdelad i två delar. Det västra kvarteret är avsett för radhus eller kedjehus. Det östra kvarteret är tänkt att bygga upp till fyra våningar högt. Men det blir får lågt för Hudiksvallsbostäder. Bolaget vill använda sig av modellhus framtagna av allmännyttans intresseförening, SABO.

Det är hus som kan byggas 5-8 våningar höga men Hudiksvallsbostäder avsikt att bygga 8 våningar i området bakom Djupestrand stoppades genom en uppgörelse mellan Socialdemokraterna och Moderaterna strax efter maktskiftet 2015.

Det nya kontorshuset på Varvet, intill strandpromenaden är en våning högre än bostadshusen får vara på Djupestrand.

Planen medger 20 kedjehus och 45-50 lägenheter. Det handlar uppskattningsvis om uppåt 160 miljoner kronor i investeringskostnader.

– I och för sig kan det var rätt som Hudiksvallsbostäder säger, att det blir svårt att få lönsamhet. Men jag tror att det bästa är om en byggherre tar hela projektet och jag tror inte att det behöver bli en fullt så dyr investering, säger Per Svedberg.

Djupestrand,  med Köpmanberget i bakgrunden.

Mer läsning

Annons