Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De renoverar 73 meter hög skorsten: "Höjdrädd är man ju"

För att ta sig upp till sin arbetsplats måste hantverkarna kliva på de 230 stegpinnarna i den väggfasta stegen inuti skorstenen. 73 meter senare har de en fantastisk utsikt över Hudiksvall.

Annons

Den 73 meter höga skorstenen vid värmeverket i Djuped i Hudiksvall är ett landmärke för många. Nu snyggas tornet till med svart färg allra högst upp.

Se inslaget nedan där hantverkaren Robert Sjöblom berättar om arbetet på den höga höjden.

Renoveringen och målningen av tornet kräver nogranna förberedelser. För hantverkarna vill inte gå en extra vända uppför stegen. För det är stege som gäller i första hand om man ska ta sig upp till toppen av tornet. Det är 230 steg och 30 centimeter mellan varje stegpinne.

Läs också: Renovering på hög nivå – Anne jobbar 50 meter upp i luften.

230 stegpinnar tar hantverkarna upp till toppen av skorstenen.

På väg uppåt kan de ta hjälp av en motvikt på 60 kilo som kopplas till selen för att få draghjälp. Nerför stegen kommer däremot mjölksyran fort i armarna.

– Det är inte direkt så att man går ner klockan elva för att äta lunch, säger Mattias Norell som är en av hantverkarna från Ställningsmontage och industritjänst.

Hantverkarna Mattias Norell och Robert Sjöblom på varsin sida av Värmevärdens drifts- och underhållstekniker Lars Göran Mood.

Läs också: Högtflygande drömboende för den som inte har svindel.

De är utbildade i att renovera och måla på hög höjd. Men så här högt upp har de aldrig arbetat förut.

– Man lär sig nog aldrig riktigt att hantera höjden, man har alltid respekt för den. Höjdrädd är man ju liksom, säger Robert Sjöblom.

Men de förklarar att den värsta svindeln får de när de arbetar i höjd med till exempel hustak. Sedan avvtar höjdrädslan ju högre upp de kommer i luften.

– Man tappar uppfattningen hur högt det egentligen är när man kommer så här högt upp, säger Mattias Norell.

Utsikten från värmeverkets skorsten är fantastisk.

På toppen av tornet sträcker sig tre rökrör på dryga tre meter upp mot himlen. Runt om sitter ett stålräcke. Det är här som Mattias Norell och hans kollega Robert Sjöblom har satt fast repen som de använder för att ta sig ner längs tornets utsida. De har inga byggnadsställningar utan är helt hänvisade till en sele och långa rep för att kunna måla på skorstensväggen.

– Man känner sig ändå trygg när man sitter i repen, man vet att de är gjorda för att klara flera ton. Egentligen är det som vanligt, tittar man inte ner så är det som att vara på backen och jobba, säger Robert Sjöblom.

Behövs det så kan hantverkarna även klättra upp på utsidan av skorstenen. Då med hjälp av rep och en sele. Men oftast använder de sig av stegen inuti skorstenen för att sedan fira ner sig på utsidan.

De knyter fast färghinkar i rep som de drar upp intill stegen inne i skorstenen. Det är tre band runt skorstenen som ska målas. Först har ytan borstats och nu ska svart färg strykas på tre gånger, sista lagret är en uv-färg.

– Vi gör det här för att inte få in vatten och kondens i skorstenen, säger Lars Göran Mood som är drifts- och underhållstekniker på Värmevärden.

Skorstenen restes 1982 och det här är första gången som färgen måste bättras på efter det.

Biobränslepannan byggdes 1982 och det här är första gången som färgen på skorstenen måste bättras på sedan dess.

– Det blir väldigt snyggt nu, färgen har slitits av väder och vind under åren, säger underhållschefen Anders Nilsson.

Utsikt över Hudiksvall från Värmevärdens skorsten i Djuped.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning