Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kör sina fina bilar i protest mot orättvisa regler

Bilentusiaster i hela Sverige samlas i en stor aktion för att protestera mot orättvisa fordonsregler.

Annons

Upproret Cruisingen stannar har spridit sig som en löpeld bland bilentusiaster i hela Sverige. Nästa lördag, den 17 september, åker veteranbilar och hobbyfordon i karavan för att visa sitt missnöje med polisens bemötande.

Läs mer: Därför JO-anmälde han bilinspektören: "Det känns som ett maktmissbruk"

– Ännu så länge är det 18 städer som ska vara med, säger Lena Elmfors, som är sammankallande i Hälsingland.

Lena Elmfors

Bakgrunden är att allt fler bilentusiaster har känt sig trakasserade av polisen i samband med cruising på olika håll i landet. Facebookgruppen Cruisingen stannar fick snabbt ett stort antal medlemmar och är nu uppe i drygt 21 100 anslutna personer. Gruppen skriver så här: "Man ger sig på gamla bilar som redan är godkända av Svensk Bilprovning och ger dom ombesiktning av olika konstiga anledningar. Man åker sedan in och ombesiktigar och den blir godkänd igen! detta medför stora kostnader för berörda både ekonomiskt och tidskrävande."

Läs även: Norrlands populäraste bil finns i Norrbo

– Kör man olagligt så ska man naturligtvis ha böter, men har man besiktat sin bil så tror man ju att man kör lagligt, säger Lena Elmfors.

Hon berättar om hur polisen har stoppat förare som varit ute på cruising och genomfört flygande besiktning. Detaljer på bilarna som godkänts av bilprovningen har underkänts av polisen, och förarna har fått böter.

– Här i Hälsingland har vi väldigt trevliga poliser och cruisingen nästa lördag är inget påhopp på dem. Det är här är en politisk fråga. Vi hoppas att Trafiksäkerhetsverket och regeringen vaknar och ser över reglerna.

För Hälsinglands del kommer arrangemanget Cruisingen stannar att starta i Undersvik, åka mot Bollnäs, fortsätta till Söderhamn och avsluta i Hudiksvall.

– Jag kommer att gå runt och prata med alla chaufförer. Det här måste vara en skötsam karavan, säger Lena Elmfors.

Läs även: Insändaren Polisen för nitisk vid cruising – med svar från polisen

Mer läsning

Annons