Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brukshundar från Hudiksvall ska tävla på NM: "Det här är det stora målet"

Några av Sveriges bästa brukshundar finns i Hudiksvall. Med nosen och arbetsglädjen i fokus ska två hundekipage från Hudiksvall representera Sverige på NM i Norge i slutet av oktober.

Annons

– Det känns väldigt roligt. Att komma så här långt är det stora målet som man har när man håller på, säger Åsa Damberg som tillsammans med schäferhunden Varga tävlar i klassen rapport.

Hennes klubbkompis i Hudiksvalls brukshundklubb, Erik Wiklund, tävlar tillsammans med den belgiska vallhunden Mara i klassen sök.

Läs även: Brukshundar från Hudiksvall tävlar i SM

– Man vill så klart att det ska gå så bra som möjligt. Jag är en tävlingsmänniska. Men jag försöker att inte tänka på placering och poäng. Jag försöker fokusera på att jobba tillsammans med hunden och att hunden ska tycka att det är roligt, säger Erik Wiklund.

Det är viktigt att ta tillvara på glädjen hos hundarna för att lyckas bra i brukshundgrenarna. Åsa Damberg är noga med att belöna sin hund.

Rapporthunden ska klara att springa självständigt en längre sträcka och snabbt spåra och finna sin förare. Spårhunden ska följa ett spår där en människa har gått. Spåren kan vara över en kilometer långa.

Läs även: Tusen fler hundar i Hudiksvall

På SM i augusti tog Åsa Damberg och Erik Wiklund guld i sina klasser och kvalificerade sig därmed till NM.

– I min vision ska vi vinna. Det är viktigt att man tror att det ska gå bra. När vi går ut på tävlingsbanan ska det kännas som en träning, säger Åsa Damberg.

I skogen är Mara helt fokuserad på Erik Wiklunds instruktioner.

– Hundarna måste ha arbetslusten och viljan. Allting som vi gör bygger på hundens leklust, säger Erik Wiklund.

Läs även: Stora framgångar för brukshundar vid SM-tävlingar

Men det som hundarna gör i bruksgrenarna är också kunskap som används i verkliga situationer.

Lydnad och bra förmåga att följa spår är viktiga egenskaper som behövs i bruksproven.

En del brukshundar används bland annat som räddningshundar och kan leta efter försvunna personer. De kan också användas av poliser i brottsplatsundersökningar och för att hitta droger.

Läs även: Hundarna ger Cecilia energi

– Hundarna måste ha mod och kunna ta egna beslut. Om de är ute på ett spår kan de bli distraherade av något, och då måste de själva kunna ta ett beslut om att fortsätta framåt, säger Åsa Damberg.

Hundarna älskar att arbeta och väntar hela tiden på matte eller husses signaler.

Det ligger många timmars träning bakom framgångarna för ekipagen. Flera gånger i veckan tränar de tillsammans med sina hundar. Hela tiden finns leken och uppmuntran till hundarna med.

– Hundarna har en vilja för att jobba. Och det gör det för sina belöningar. Det är viktigt att man blir ett team med sin hund, säger Åsa Damberg.

Brukshundar.

Mer läsning