Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonde startar minimejeri i Njutånger: "Alltid varit intresserad av närproducerat"

Mejerier har lagts ner och koncentrerats till få orter i Sverige. Kalle Sjögren i Nickora, Njutånger, hoppas vända trenden och startar ett eget mejeri.

Annons

– Jag har alltid varit intresserad av närproducerat och kravodlat, säger deltidsbonden Kalle Sjögren.

Kalle Sjögren  startar snart ett eget minimejeri på gården i Njutånger.

Drömmen för Kalle Sjögren var att köpa ett eget lantbruk. När han träffade sin sambo Madelene Hägglund, och hennes mamma Lena som hade lantbruk med mjölkkor så föll alla bitarna på plats.

Gården har 70 kor i lösdrift och är kravcertifierad.

Med sin sambos mamma som mjölkleverantör så bestämde han sig för att starta ett minimejeri hemma på gården i Nickora.

– Jag ska hämta alla maskinerna inom någon vecka och räknar med att vara i gång runt månadsskiftet augusti-september, säger Kalle Sjögren.

Utrustningen tar ingen större plats. Lokalen där maskinerna ska placeras är inte större än 35 kvadratmeter.

– Jag kan få in flera maskiner om försäljningen ökar eller om jag vill utöka sortimentet.

En konsult har hjälpt honom med alla tillstånd som behövs för att tillverka livsmedel.

Förutom mjölk ska han även tillverka andra mejeriprodukter som yoghurt och allt ska säljas i lokala affärer, under namnet Hälsingekossan.

Kalle Sjögren gick VVS utbildning i gymnasiet och som så många andra bönder har han ett annat jobb, som brunnsborrare, vid sidan av lantbruket som ekonomisk trygghet.

Intresset för förädling av egna produkter ökar bland Sveriges bönder. Sjunkande mjölkpriser gör det svårare att få ekonomin att gå ihop.

– Som kravbonde får man bättre betalt per liter mjölk. Det är en fördel just nu när det allmänna mjölkpriset är så lågt.

Läs mer om planer på lokalt mejeri i Delsbo här

Läs om stöd till lantbruket här

Framtiden för bönderna är vidareförädling, läs om det här

Mer läsning

Annons