Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakläxa om strandskydd: "Allvarligt formellt fel"

Regeringen upphäver länsstyrelsens beslut om utvidgat strandskydd i Hudiksvalls kommun.

Annons

Strandskyddet längs havskusten minskades från 300 meter till 100 meter. Men åtta områden i Hudiksvalls kommun fick behålla 300 meters strandskydd.

Det beslutade länsstyrelsen för två år sedan.

Beslut om strandskydd kungjordes inte korrekt.

Läs även: Strandskyddet minskas vid Hudiksvallskusten

Både fastighetsägare och kommunen överklagade beslutet. Nu har regeringen gett länsstyrelsen bakläxa – de glömde att publicera beslutet i Post- och Inrikes Tidningar.

Det är ett "allvarligt formellt fel vid handläggningen", skriver regeringen och upphäver beslutet och skickar tillbaka ärendet för fortsatt handläggning.

Därmed prövar inte regeringen övriga invändingar i överklagandena.

– Det beslutet vi tog gäller inte längre och det innebär att det inte finns något utvidgat strandskydd efter Hudiksvallskusten, säger Peter Ståhl, ekolog på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen ska göra ett omtag och skicka ut förslaget på remiss igen, men det kan ta tid.

– Vi tar inte något nytt beslut förrän till hösten, för den ska ut på remiss igen och folk ska få tid att yttra sig. Det kommer att dröja några månader, säger Peter Ståhl.

Ett par fastighetsägare ansåg att länsstyrelsens hantering brustit och kritiserade bland annat hur beslut hade delgetts. Men hade beslutet bara kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar, så hade det godtagits, enligt regeringen.

Vissa områden har ett utvidgat strandskydd på 300 meter.

Läs även: Flera synpunkter på strandskyddet

Sedan 1975 har hela Hälsingekusten haft ett strandskyddsområde på 300 meter. Men så bestämde regeringen att bara vissa särskilt värdefulla kuststräckor ska få ha 300 meters skyddsområde. I övrigt ska det generella stranskyddet på 100 meter gälla.

I Hudiksvalls kommun pekades åtta områden ut som särskilt värdefulla: Bergön, Skatudden, Hornslandet, Tunaholmen och Idenorsholmen, Vintergatsfjärden-Långön, Våtnäsudden-Agön, Karskär och Långvind.

Läs även: Kommunen ser brister i strandskyddsbeslut

Tanken med lättnaderna i strandskyddet var att underlätta för landsbygdskommuner att tillåta nya bostäder och verksamheter nära kusten.

FAKTA

Post- och Inrikes Tidningar, PoIT, är världens äldsta tidning som startades 1645 av Drottning Kristina. PoIT ett officiellt kungörelseorgan där myndigheter publicerar information som ska komma till allmänhetens kännedom. Numera är PoIT endast en webbtjänst som drivs av Bolagsverket. Källa: poit.bolagsverket.se

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning

Annons