Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angel Miriam driver barnhem i Indien: "Flickornas livshistorier skär i mitt hjärta"

I veckan är Angel Miriam Karolinepaul från Chennai i Indien på besök hos Höglidenkyrkan i Hudiksvall. Med stöd från församlingen driver hon ett barnhem för utsatta flickor.

Annons

Angel Miriam Karolinepaul har tillsammans med sina föräldrar ett barnhem för föräldralösa flickor i Chennai i Indien. Hon förklarar att många familjer i runt Chennai anser att det är en börda, eller till och med förbannelse, att få en flicka. En flicka gifts traditionellt bort till en annan familj, vid giftermålet tvingas hennes föräldrar betala hemgift, något som kan vara dyrt för fattiga föräldrar. Det gör att en dotter är förutbestämd att lämna familjen, till skillnad från en son som kan stanna kvar och ta hand om sina åldrande föräldrar.

– I flera fall anses flickorna redan från början inte tillhöra familjen, eftersom de ändå ska lämna sina föräldrar så småningom, berättar Miriam.

Hon berättar att många av flickorna på barnhemmet har djupa ärr. Några har sett sin mamma dö, andra har blivit våldtagna redan vid femårsålder.

– Dom vill inte ha flickor i familjen, så de gör antingen abort, dödar sina nyfödda flickor eller säljer dem till trafficking, säger hon.

Miriam kallar barnen på Barnhemmet för sina systrar och hon har växt upp med att höra deras sorgliga livshistorier.

Idag stöttar Miriam flickorna genom att främst vara ett moraliskt stöd till dem, någon för dem att prata med när de faller i depression eller när minnen från deras barndom rivs upp. Idag bor det 38 flickor på barnhemmet och hon kallar dem för sina systrar.

– Min mamma och pappa har gjort det här i 40 år nu, jag har levt med barnen länge. Flickornas livshistorier skär i mitt hjärta och jag bestämde mig för att jag också ville arbeta med dessa avhysta och bortglömda flickor.

Angel Miriam Karolinepaul

I dag är Miriam på besök hos Höglidenkyrkan, en pingstkyrka som har sammarbete med Trosgnistans mission i Bollnäs. Sedan 2005 stöttar de bland annat barnhemsprojektet genom insamlingar och fadderverksamhet.

– Vi har räddat flickor som har varit utkastade och nära att bli dödade. Nu ska dessa flickor bli ingenjörer och fysioterapeuter. Tjejerna är egna ambassadörer i sina hemområden och det har blivit stora förändringar hos dem. De tackar gud att de är vid liv och att de kan bli något speciellt, säger Angel Miriam.

Hon minns ett specifikt fall om en flicka som var på väg att bli dödad av sin familj. Angel Miriams pappa fick då ett samtal från en person i området som varnade om flickans situation. Flickan hade ingen far och hennes mamma klarade inte av bördan att behålla flickan.

– Vi tog hand om flickan och tog henne till vårt hem. Nu vill hon bli läkare och hon är den första generationen i hela hennes område som kom in på collage.

Hoppet är att flickornas framgångssagor ska fungera som goda exempel som kan påverka mentaliteten hos de övriga i området.

På barnhemmet får flickorna stöd och utbildning.

Angela Miriam beskriver en vanlig dag på barnhemmet:

04:00 Mamman i familjen vaknar, hon förbreder varma drycker åt flickorna.

05:00 Flickorna stiger upp och studerar sedan i några timmar. De äldre barnen hjälper mamman att förbereda frukost.

08:00 Frukost. Pappan skjutsar sedan barnen till skolan.

09:00 Skola.

16:00 Pappan i familjen skjutsar hem barnen. Sedan har de lekstund hemma i några timmar.

18:00 Studietid och fika, tid för hemläxor och hemaktiviteter.

20:00 Bönetid som sedan följs av middag.

Mer läsning