Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon väljer en förlossning i Falun framför Gävle

Linnéa Alfredsson har fött barn i Mora, Falun och Gävle. Nu när det är dags för en fjärde förlossningen och då blir Falun igen.
– Falun var jättebra och så fräscht eftersom allt är nytt, säger hon.

Annons

Linnéa Alfredsson i Alfta går i väntans tider. Det planerade förlossningsdatumet den sjätte augusti har nu passerats med fem dagar.

Äldsta barnet, Oline, 10 år, föddes i Mora, Linus, 8 år i Gävle och Alfred, 2 år, i Falun.

Och Linnéa har bestämt sig för att den kommande förlossningen ska bli i Falun.

– Jag har ju fått en del erfarenhet. Allra bäst var nog egentligen Mora, för det var så litet och personligt, tycker hon.

Läs också: Miljonsatsning på förlossning och kvinnohälsa i Gävleborg

Sitt fjärde barn vill Linnéa Alfredsson föda i Falun.

Det är 12 mil från hemmet i Alfta till Gävle och 10 mil till Falun, men det tar ungefär lika lång tid att åka till de båda orterna. Så för Linnéa är det inte avståndet som avgör.

I Falun finns ett patienthotell där båda föräldrarna kan bo kvar. Det är en avgörande faktor. Här kan föräldrar och bebisar stanna tills alla prover och läkarundersökningar är klara.

– Åker du hem innan, måste du ju åka tillbaka dit igen. Det är inte så roligt att behöva ge sig ut och åka den sträckan med en nyfödd bebis.

Linnéa Alfredsson går i väntans tider.

Den långa resan till förlossningen oroar Linnéa. Med Oline tog det tolv timmar från första värk till att hon föddes, med Linus tog det åtta timmar och vid den senaste förlossningen tog det bara två timmar mellan första värk och innan barnet var fött.

Läs också: De hann aldrig fram till BB

– Klart att det är lite oroligt att behöva åka så långt. För det kan ju gå så snabbt att vi inte hinner in. När jag åkte in med Alfred hann vi bara vara 40 minuter på BB innan han var född. Så det är ju inte mycket att spela på. Och fick Linnéa önska fritt skulle hon egentligen inte vilja åka till Falun för att föda.

– Jag känner en viss irritation över att de snuvat oss på vårt BB. Tänk vad bra det hade varit om det fanns ett BB i Bollnäs i stället, tycker hon.

Läs också: Högtryck på Bollnäs BB – tre år innan nedläggningen: "Det var en tuff tid"

Mer läsning