Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högst arbetslöshet bland utrikes födda i landet: "Det finns inte arbete till alla i Ovanåkers kommun"

Gävleborgs län har under en längre tid toppat arbetslöshetsrapporterna och Ovanåkers kommun har landets högsta arbetslöshet bland utrikes födda.
– Ovanåkers kommun har tagit emot många utrikes födda i förhållande till befolkningsmängden, det är därför andelen arbetslösa är väldigt stor, säger Mohamed Chabchoub.

Annons

Trots snabbspår, instegsjobb och utbildningar tar vägen ut i arbetslivet tid. Speciellt för personer som inte kan språket och behöver validera sina tidigare kunskaper för att de ska passa in på den svenska arbetsmarknaden.

Läs även: ”Det var alltid någon som vägrade gå in i ett klassrum”

– Bekymret är att de som efterfrågar arbeten och de arbetsplatser som vi har inte riktigt matchar. Det finns ett glapp där och det försöker vi minska, säger Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef, södra Hälsingland.

Här är de senaste siffrorna från arbetsförmedlingen:

Arbetsförmedlingens siffror visar att Ovanåkers kommun de senaste två kvartalen har haft en arbetslöshet på över 60 procent bland utrikes födda. Även i kommunerna Bollnäs, Söderhamn och Ockelbo är mer än varannan arbetslös född utomlands.

– Om vi tänker kortsiktigt, kan vi tycka att det är ett problem. Men långsiktigt så är det en möjlighet, säger Mohamed Chabchoub.

Mohamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef i södra Hälsingland är trots de dystra siffrorna optimistisk.

Läs också: Hon hittar nyanserna genom arbetet: "Jag känner mig stark"

Arbetsförmedlingens strategi är samarbete. Genom att arbeta tillsammans med kommun och näringsliv hoppas de kunna finna åtgärder som bland annat kan leda till praktik och arbetsträning. Någonting som ska få fler att närma sig arbetsmarknaden.

– Självklart finns det inte arbete till alla i Ovanåkers kommun i dag, men behovet kommer att uppstå inom olika områden. Någonting som vi nu försöker hitta genom att både kartlägga var behoven finns och var vi ska möta behoven, säger Mohamed Chabchoub.

Vi följer arbetslösa Rose-Marie i hennes vardag – se hennes videodagbok här!

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Mer läsning