Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög överbeläggning i vården beror på medveten strategi

Region Gävleborg har den tredje högsta överbeläggningen inom svensk sjukvård visar ny statistik.

Annons

Det senaste halvåret har regionen haft fem överbeläggningar per hundra vårdplatser.

Hanna Höghielm, tf hållbarhetsdirektör/biträdande regiondirektör säger att den höga siffran kan bero på en medveten strategi för hög patientsäkerhet.

– Siffran kan spegla en konsekvens av att vi väljer att vårda patienter på avdelning med specialistkompetens för den diagnos patienten har istället för att i första hand välja en avdelning med ledig vårdplats. För oss är det en viktig del i patientsäkerhetsarbetet, säger Hanna Höghielm och tillägger:

– För oss är det självklart med rätt kompetens och bästa vård för våra patienter.

Trots statistiken har mängden överbeläggningar sjunkit de senaste åren. Hur arbetar regionen för att fortsätta få ner överbeläggningarna ytterligare?

– Det pågår olika förbättringsarbeten i samverkan med primärvård och kommuner. Dels förebyggande arbete med syfte att minska behov av vård på sjukhus samt att förbättra vårdplanering och utskrivningsprocesser, säger Hanna Höghielm.

Enligt P4 Gävleborg, som presenterade statistiken i lördags, var överbeläggningarna i landet som helhet under 1:a halvåret 2016 i genomsnitt 3,5 överbeläggningar per 100 vårdplatser. Överbeläggningen var allra störst i Sörmland med 10,3 överbeläggningar per 100 vårdplatser, följt av Östergötland med 5,6 och Gävleborg med 5,1 överbeläggningar per 100 vårdplatser.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Höga siffror för överbeläggningar i vården.

Mer läsning

Annons