Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsinglands chefredaktör: "Den lokala journalistiken en garant för demokratin”

Thomas Sundgren, chefredaktör och ansvarig utgivare för Helahälsingland.se och tidningarna Hudiksvalls tidning, Söderhamns-kuriren, Ljusnan och Ljusdals-posten kommenterar uppgifterna som publicerats i Dagens Nyheter om Mittmedia.

Annons

Läs även: Uppgifter i DN om att tre av fyra journalister försvinner i Mittmedia: "Saknar substans"

Thomas Sundgren.

Vad är din reaktion på de uppgifter om Mittmedia som publicerats i Dagens Nyheter?

– Det är svårt för mig att som enskild utgivare i detalj kommentera medieuppgifter om övergripande koncernstrategi. Det är en sak för vd att kommentera och bemöta och det har han ju också gjort på ett mycket tydligt sätt, vilket såklart glädjer mig.

– Det jag kan uttala mig desto mer om är framtiden för journalistiken i Hälsingland och de satsningar på en ännu bättre och vassare lokaljournalistik i alla kanaler som vi kommer att genomföra som planerat i i höst och i framtiden.

Varför är det så viktigt att den lokala journalistiken finns kvar?

– Svaret är enkelt, men något vi måste jobba väldigt hårt för varje dag.Lokaljournalistiken i Hälsingland är en av garanterna för den lokala demokratin, det lokala samtalet och den lokala sammanhållningen.

– Vi har ett oerhört viktigt arbete framför oss där vi tillsammans med läsarna förnyar journalistiken i nya kanaler samtidigt som vi vårdar de gamla så gott vi kan. Bara så kan vi få lokaljournalistiken att växa sig starkare och därmed värna demokratin. Ger vi upp det jobbet lämnar vi fältet öppet för fördomar, missförhållanden och aktörer med farliga och splittrande agendor.

Hur ser det ut idag med den lokala journalistiken i Hälsingland?

–Vi har sett tråkiga och påfrestande nedskärningar i Hälsingland det senaste året. Trots det står sig journalistiken i Hälsingland faktiskt starkare och når fler än någonsin förut i alla kanaler.

– Våra duktiga journalister gör ett fantastiskt arbete varje dag både när det gäller den snabba nyhetsförmedlingen, den nära kontakten med läsarna och den unika lokaljournalistik som ingen annan än vi kan ge läsare och tittare.

Vad händer framöver?

– I Hälsingland har vi massor av spännande, viktiga och roliga saker på gång som läsarna ska få ta del av framöver. Fortsatt förstklassig och snabb digital nyhetsförmedling, fortsatt arbete med läsarorienterad Nära-journalistik, samarbeten med andra demokratifrämjande aktörer i lokalsamhället, en förnyad politikbevakning samt en förnyad och kraftfull granskande journalistik är några av satsningarna framöver.

– Vi vet vad vi behöver göra för att bli ännu bättre och i nästan alla fall kommer vi att behöva läsarnas hjälp. Dialogen med och förståelsen för läsarna är det enda som kan visa oss vägen framåt. Det kanske viktigaste är att de duktiga journalisterna i Hälsingland får möjlighet att jobba enligt plan och får en känsla för hur värdefulla de är på så väldigt många sätt.

Mer läsning

Annons