Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborg toppar listan av skuldsatta: "Accepterat att låna till semester eller shopping"

Skulderna växer i hela landet och allt fler ungdomar får betalningsanmärkningar - Hälsingland är inget undantag. Totalt ligger skuldberget på 72 miljarder kronor, varav nästan 2 miljarder kommer från Gävleborgs län.

Annons

– Det är lite tuffare klimat rent ekonomiskt i dag, många lever över sina tillgångar. Det kan vara en kombination mellan att det är tuffare på arbetsmarknaden och att vi allt mer lever i ett konsumtionssamhälle, säger Maria Blomqvist som är skuldrådgivare på Visma.

Under sommaren ökar antalet skuldsatta personer i hela landet, den främsta anledningen är för att många tar sin semester. En semester som de kanske inte har råd med alla gånger, så de tar lån för att kunna åka till sol och värme – vilket ger ett bakslag som gör dem skuldsatta och registrerade hos Kronofogden.

Det främsta tipset skuldrådgivare ger de som har det ekonomiskt tufft är att först betala av sina skulder och sedan lägga upp en budget.

Läs mer: Söderhamnarnas skuldberg växer

– Det ökar på sommaren för att man konsumerar mer på sommaren. Man har troligen inte sparat ihop den bufferten som man skulle ha behövt för att åka på semester eller unna sig det där extra när man rör sig så mycket utomhus. Även jag som privatperson kan känna att det är helt klart en dyrare period på året. Det gäller att ha några extra kronor sparade, så att man kan unna sig det man vill, säger Maria Blomqvist.

Går det att återgärda dessa växande skulder?

– Det är svårt att svara på, men vi måste ju försöka i alla fall. Vi som inkassobolag försöker gå ut med information om hur man kan planera sin ekonomi eller hänvisar till Konsumentverket för att de ska veta vilka skulder som ska prioriteras, svarar Maria Blomqvist.

Det är helt klart en dyrare period på året

Totalt är svenska folket, enligt Kronofogdens beräkningar, skyldiga 72 miljarder kronor. Av denna summa pengar står Gävleborgs län för över 1,9 miljarder i skuld, vilket fördelas på cirka 12 000 personer – och kommer öka över åren. Det finns även ett mörkertal, då många har skulder som ännu inte rapporterats till Kronofogden. Maria Blomqvist menar att det finns en anledning till varför fler skuldsätter sig över sommaren.

Läs mer: Entreprenör-doldis från Hälsingland bakom nätapotek: "Omsätter snart en miljard"

Många saknar en buffert och tydlig plan för sin ekonomi, därför skuldsätter de sig för en semster.
Nu är det mer accepterat att låna till konsumtion

I Bollnäs kommun var skulderna år 2015 på cirka 164 miljoner, i Hudiksvall var skulderna uppe i 254 miljoner och i Nordanstig kommun var folk skyldiga ungefär 79 miljoner totalt. I Söderhamn, kommunen där skuldrådgivaren Josefin Lausen jobbar, är skulderna upp mot 314 miljoner.

– Antalet skuldsatta har ökat stadigt i vår kommun. Det beror mycket på samhället, det har varit lättare under en period att ta kredit och nu är det mer accepterat att låna till konsumtion. Förut lånade man oftast till stora livshändelser, nu är det mer allmänt accepterat att låna till semestern eller shoppingen, säger Josefin Lausen och forsätter:

– Det handlar mycket om grupptryck också tror jag, vi förväntas konsumera. Vi förväntas ha vissa saker, för att det är status. Har man inte de sakerna, kan det vara lätt att ta ett lån för att hålla skenet uppe.

Läs mer: Driva företag från glesbygden – en utmaning: "Man måste ha flera ben att stå på"

Enligt kronofogdens beräkningar ökade antalet betalningsförelägganden förra året med 5 procent genom hela landet, dessförrinnan hade de minskat. Av alla Sveriges län ligger Gävleborg i toppen på listan av skuldsättningar, då totalt 4,3 procent av länets invånare är skuldsatta.

Tar mer sms-lån för att lösa de man redan tagit – sedan är man fast i en ond spiral

– Jag vet inte vad som är anledningen till att vi är högst upp, men det har varit hög arbetslöshet i Gävleborg, det kan vara en anledning, säger Josefin Lausen.

Lånetyperna varierar och enligt Kronofogdens uppgifter tar allt fler unga personer lån idag.

– Sms-lån har man ju sett att många tar. Det är den sista utvägen för många för att undvika Kronofogden, de har försökt att lösa andra lån med just sms-lån. Det är inte alls ett gynnsamt lån att ta, det är en sådan kort återbetalningstid. Man hinner inte lösa skulden och tar mer sms-lån – sedan är man fast i en ond spiral, säger Josefin Lausen.

Läs mer: Bostäder kan byggas på kvarteret Färgaren: "Ser gärna att det byggs fler lägenheter här"

Tipsen som kan rädda din ekonomi i sommar:

1. Gör en detaljerad budget för att lättare veta vad du har att röra dig med.

2. Lista vilka sommarnöjen som ligger innanför din budget.

3. Se till att du fortfarande har råd med dina fasta kostnader, både denna och nästa månad.

4. Gör det själv och lev billigare. Baka, förbered egen picknickkorg och cykla istället för att ta bilen.

5. Undvik delbetalningar och snabblån.

6. Nyttja de kostnadsfria sommarprogram som många kommuner erbjuder. Lokalisera närliggande rekreationsområden och badplatser som kan finnas inom rimliga avstånd.

Källa: Visma Collectors

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons