Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vännernas Sverigeflagga för stötande för att ta in på EM-arenan: "Inte tillåtet pga politisk budskap"

Ett mysterium som berör Gävle har uppdagat sig nere i EM-rusiga Frankrike. När tidigare Gävlebon Adam Pöllä och hans vänner skulle in på arenan för Sverige-Irland stoppades de från att ta med sig sin Gävleflagga. Budskapet var för politiskt laddat enligt funktionärer på plats.

Annons

Först att uppmärksamma det hela var komikern Soran Ismail som bland annat utsett Adam Pöllä till dagens fan i sin pågående podcastsatsning "Heja Sverige". Adam Pöllä själv är inte på det klara hur Soran Ismail fick reda på incidenten.

Soran Ismail var först att uppmärksamma debaclet med Gävleflaggan och som det anstår en komiker tog han förstås chansen att pika Gävle – trots att han faktiskt är Brynäsare själv.

– Haha, nej, men ryktet spred sig väl, säger han.

Det var när Adam, som är från Gävle men idag bor och pluggar i Malmö, och hans två vänner skulle in på arenan som de plötsligt stoppades av funktionärer som ryckte åt sig flaggan utan någon vidare förklaring.

– Det var svårt att förstå, som de flesta fransmän så var funktionären inte så bra på engelska. Jag blev helt paff och förstod inte vad problemet var.

Gävleflaggan som anses för stötande av UEFA. Adam Pöllä är längst ut till vänster i den lite gryniga bilden.

Efter matchen fick de dock tillbaka sin flagga och då med en lapp där det gick att läsa att flaggan beslagtogs för att den "inte var tillåten på grund av politiskt budskap".

Det första man tänker är att fransmännen på något sätt fått nys om att Gävle låter som en svordom på svenska? Men så var det inte?

– Nej, och jag har faktiskt inte en aning om hur de tolkat det.

Adam Pöllä är i alla fall fast besluten att fortsätta sina ofrivilliga fältstudier av ordet "Gävle" och dess stötande effekt på UEFA och fransmän till den avgörande gruppspelsmatchen mot Belgien.

– Då gör vi ett nytt försök att ta in flaggan.

Mer läsning

Annons