Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen stormade Jawids hem – tog fel lägenhet: "Jag bara grät"

Plötsligt bankade någon på dörren – i nästa sekund sparkades den upp. Innan den nyvakne Jawid Shirza hann reagera stod poliser med dragna vapen bredvid sängen. Men insatsen var ett misstag – polisen hade tagit fel lägenhet.

Annons

TV: Se när Jawid berättar om händelsen.

Jawid Shirza kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn för sju år sedan. För tre månader sedan flyttade han till Gävle och fick en lägenhet via socialtjänsten.

Ett rum med kök blev Jawid Shirzas nya hem. Men på lördagsmorgonen för en vecka sedan fylldes hemmet med skräck.

Någon gång mellan klockan sju och åtta på morgonen vaknade han av att någon bankade på dörren. Sekunden efter sparkades den upp och poliser med dragna vapen stormade in i vardagsrummet där han sover. Poliserna skrek åt honom att inte röra sig.

– När jag såg pistolerna blev jag rädd, jag bara grät och kunde inte göra någonting. Jag mådde jättedåligt, kunde inte prata och hade ont i hjärtat. Jag var jätteorolig för vad som hände. Jag har sett mycket sånt här när jag var liten i mitt hemland och det gjorde mig ännu mer rädd.

Poliserna drog av honom täcket och satte sig på honom och drog upp hans arm över ryggen. De frågade vem han var och om han hade lånat lägenheten. Han förklarade då att det var hans lägenhet. Efter några minuter bad polisen honom att hämta legitimation och efter att ha granskat handlingarna fick Jawid höra att polisen hade tagit fel lägenhet. Sedan gick de.

Men en stund senare kom de tillbaka och knackade på dörren.

– De frågade om de fick komma in och om vi kunde sätta oss. De ville kontrollera vem jag var och vad jag gjorde här. Jag sa att det var min lägenhet och att jag bott där i tre månader. Sedan sa polisen att att de fått fel information, att de letade efter någon som bott här tidigare. Men jag vet inte om det var så. De sa en sak vid ett tillfälle och en annan sak senare.

Polisen frågade även Jawid om de fick ta in en hund som skulle få lukta i lägenheten.

– Vad skulle jag säga, jag blev väldigt rädd. Så jag sa okej, ni får göra det. Först luktade den i köket och sedan i resten av lägenheten. Sedan sa de "förlåt, vi kom fel hej då."

Efteråt var Jawid rädd och ledsen. Han ringde sin före detta fosterpappa för att berätta vad som hänt. Han förstod inte heller varför polisen stormat in.

Efter händelsen har han inte hört ett ord från polisen.

– Ingenting och jag har varit jätterädd på natten. Jag kunde inte sova och fick ont i hjärtat.

Men på måndagen ringde Jawid polisen och berättade vad som hänt. Kort därefter gick han dit.

– Jag fick prata med en chef, han var snäll och sa att han skulle kolla vad som hänt. Han fick min adress och kollade. Sedan sa han att det var okej, polisen hade letat efter en person som bott där tidigare.

Eftersom Jawid kom som ensamkommande flyktingbarn till Sverige har han en kontaktperson på socialtjänstens enhet för unga vuxna. På torsdagen ringde han sin kontakt, Monica Olofsson.

Hon berättar att de vidtog åtgärder direkt när Jawid hörde av sig.

– Socialtjänsten, arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen jobbar tätt ihop, så vi kunde samla ihop ett team för att se hur vi kunde hjälpa honom och det gjorde vi genom att ordna en kurator. Vi håller även på att ordna med en läkarkontakt och har gett honom journummer om han behöver ringa någon under helgen.

Hon är också kritisk mot att polisen inte hört av sig efteråt.

Man ska inte behöva väckas av insatsstyrkan när man har varit med om krig i hemlandet

– Det blir ju ett trauma och då måste polisen fånga upp det. Man ska inte behöva väckas av insatsstyrkan när man har varit med om krig i hemlandet. Man blir chockad, tror ju inte det är möjligt.

Att det skulle vara insatsstyrkan som stormade Jawids hem är hans egen slutsats. Efter händelsen googlade han bilder på polisen. När en bild på insatsstyrkan kom fram kände han direkt igen utrustningen.

– Jag tittade på bilden och tänkte att det är så de såg ut.

En vecka efter stormningen mår han fortfarande dåligt.

– Jag mår inte så bra faktiskt, jag är väldigt ledsen. När jag ska äta tittar jag mot dörren, när jag sätter mig ner tittar jag mot dörren. Jag tror att de ska komma tillbaka. Jag har många andra problem, min familj har skickats tillbaka till Afghanistan från Turkiet och jag måste tänka på dem.

Jawid är tydlig med konsekvenserna av polisens påhälsning.

– De har förstört mitt liv. Mina vänner svarar inte när jag ringer, de tror att jag har gjort någonting. Jag hade hört att den svenska polisen var bra, men nu mår jag dåligt

Monica Olofsson tycker att händelsen och konsekvenserna är tragiska.

– Han har varit här i tre månader och lyckats börja bygga upp kontakter och vänner. Nu är det borta.

En vecka efter händelsen valde Jawid att polisanmäla intrånget. Men även polisen har anmält sig själva. Lisa Sannervik är polisens presstalesperson för region Mitt, hon bekräftar att det finns en anmäld händelse.

– Det initieras just nu en internanmälan om det som hände i lördags. Den ska skickas till åklagare för bedömning. Därför kan jag inte gå in på detaljer om vad som hände. Men jag kan bekräfta att det finns en händelse och att den är inlämnad till internutredningen.

Hon kan varken bekräfta eller dementera om det var polisens insatsstyrka som stormade lägenheten.

Trots sin upplevelse tycker Jawid att det är bra att polisen finns, men han har en uppmaning till dem.

– Det är bra att polisen finns. De är snälla, men de måste tänka på vad de gör.

Mer läsning