Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningsrättens dom om skolbussarna: "Hela upphandlingen ska göras om"

Inköp Gävleborg får göra om hela skolbussupphandlingen för kommunerna i Hälsingland. Den domen kommer från Förvaltningsrätten i Falun. Men Inköp Gävleborg har i sin tur nu överklagat till Kammarrätten i Sundsvall.

Annons

Vad som egentligen gäller i höst för skolskjutsarna i länet är en öppen fråga.

– Domen innebär att hela skolbussupphandlingen ska göras om från början, säger assessor Hanna Berglund vid Förvaltningsrätten i Falun.

Läs mer: KJ-Buss i Alfta riskerar att förlora sin skolskjutstrafik

KJ-Buss AB i Alfta är ett av de bussbolag som berörs av skolskjutsupphandlingen.

Det är Diligensen i Hälsingland AB som har överklagat Inköp Gävleborgs upphandling Skolskjuts Gävle för Ljusdal, Ovanåker, Bollnäs, Söderhamn, Hudiksvall samt Nordanstigs kommuner samt Gävle, Sandviken och Hofors och Kuxatrafik för Ockelbo.

Läs mer: Inte klart vem som kör skolbarnen i höst

Så fler bussbolag än Diligensen är berörda. Hur påverkar domen de andra berörda bussbolagen?

– Eftersom Inköp Gävleborg måste göra om allt från början, så får alla berörda bussbolag komma in med nya anbud. Inget av de tidigare anbuden gäller, säger Hanna Berglund.

Inköp Gävleborg accepterar dock inte domen, utan har nu överklagat den till Kammarrätten i Sundsvall så ärendet drar ut på tiden. Men något besked hur länge det kommer att ta kunde man inte ge därifrån på tisdagen, eftersom överklagan inte var registrerad där än.

I sin dom har Förvaltningsrätten i Falun kommit fram till att Inköp Gävleborgs upphandling har gällt kontrakt i form av ramavtal, men att ramavtalen inte har levt upp till bestämmelserna i lagen om offentlig upphandling om hur länge ett ramavtal får gälla.

Förvaltningsrätten har därför kommit fram till att Diligensen på grund av detta har lidit skada.

Enligt Hanna Berglund kan fel i en upphandling uppstå på två sätt dels i själva underlaget för upphandlingen, dels i utvärderingen av upphandlingen. I detta fall har det blivit fel i underlaget och därför kan inte Inköp Gävleborg rätta till själva upphandlingen genom att göra en rättelse. Upphandlingen ska därför göras om, enligt förvaltningsrättens dom.

Enligt lagen om offentlig upphandling får ett ramavtal bara löpa under längre tid än fyra år endast om det finns särskilda skäl. Men enligt förvaltningsrättens dom är avtalstiden med förlängning sju år, enligt underlaget från Inköp Gävleborg och utan att det finns angivna särskilda skäl.

Inköp Gävleborg har dock tidigare i sitt yttrande till förvaltningsrätten hävdat att formuleringen i förfrågningsunderlaget inte anger om upphandlingen avser ett kontrakt eller ramavtal.

Inköp Gävleborg hävdade vidare att löpande justeringar av ett avtalat totalpris, enligt en fastställd avtalsklausul, inte kan likställas med ett avrop från ett ramavtal,

Läs mer: Skarp kritik mot upphandling av skolskjutsar

Mer läsning

Annons