Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler kvinnor i Gävleborg väljer att föda inom regionen igen

Runt hundra kvinnor i Region Gävleborg väljer årligen att föda någon annanstans. Men i fjol var den siffan dubbelt så hög.
– Den dåvarande arbetssituationen på förlossningen i Gävle gjorde att många åkte Dalarna, säger Ingela Högerås, verksamhetschef Kvinnosjukvård Region Gävleborg.

Annons

I fjol sommar var det en orolig arbetssituation på förlossningen i Gävle. Personalen gick ut och varnade för att förlossningsvården i Gävle inte längre var patientsäker.

Ett resultat av det här i regionen blev att dubbelt så många kvinnor än vanligt valde att föda någon annanstans. Många sökte sig till Dalarna.

Läs mer: Barnmorskorna: Inte säkert att föda i Gävle

Läs också: Chefen: Dåligt arbetsklimat på förlossningen men säker vård

Nu har lugnet lagt sig i Gävle och antalet kvinnor i Gävleborg som väljer en förlossning inom regionen är nu som tidigare.

Vanligtvis söker sig hundra kvinnor om året utanför regionen när de ska föda. I fjol var de dubbelt så många.

Men samtidigt väljer alltså runt 100 kvinnor årligen att föda i en annan region. För varje förlossning måste Region Gävleborg betala 23 000 kronor till ett annat landsting.

– Jag tycker att det är positivt att kvinnor får åka dit de vill. Så var det inte förut. Men det är roligt när kvinnor väljer föda i Gävle eller Hudiksvall. Vi vill ju inte tappa förlossningar, säger Ingela Högerås verksamhetschef Kvinnosjukvård Region Gävleborg.

Läs också: Litar inte på landstinget – väljer att föda hemma

I vissa fall handlar det om att den närmsta förlossningskliniken råkar ligga i en annan region, men det finns också annat som spelar in.

– Falun byggde nyligen om sin förlossningsklinik så där finns mer utrymme och större enkelrum än hos oss. Det gör att den andra föräldern kan stanna kvar.

Det är något man också vill eftersträva i Hudiksvall och Gävle, men det är inte alltid det går, på grund av platsbrist.

Men det här ser ut att kunna förändras inom fem år. Nu pågår ett projektarbete om hur de framtida kvinnoklinikerna och förlossningsklinikerna i regionen ska utformas.

I Hudiksvall kommer de i framtiden att inrymmas i en helt ny byggnad, medan befintliga byggnader i Gävle ska byggas ut.

Enligt nuvarande tidsplan är det här verklighet inom fyra eller fem år.

– Då kommer det att bli något helt annat, slår Ingela Högerås fast.

Då kommer den andra föräldern garanteras att få stanna kvar. En annan målsättning är att den samlade familjen då får bo kvar i samma rum också när det uppstått komplikationer efter förlossningen, så som havandeskapsförgiftning eller att barnet fått gulsot.

– Det viktigaste är att barnet får ha båda sina föräldrar samlade sin första tid.

Och vem vet. Kanske leder det här till att de stadiga 100 kvinnorna som väljer att föda utanför Region Gävleborg blir något färre i framtiden.

Läs också: Miljonsatsning på förlossning och kvinnohälsa i Gävleborg

Mer läsning

Annons