Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler hundar angreps av rovdjur i Gävleborg – lodjur dödade flest tamdjur

Varje år sammanställer Viltskadecenter antalet bidrag och ersättningar till följd av skador orsakade av fredat vilt på tamdjur, hundar och gröda i Sverige. Totalt betalade landets länsstyrelser ut drygt 11 miljoner kronor, varav Gävleborg stod för 648 000 kronor.

Annons
Montage/Arkiv

Bland de fredade arterna finns varg, lo, björn och örn listade, samt betande fåglar så som tranor och vissa gäss som orsakar skada på gröda.

Enligt statistiken har skador på tamdjur kopplade till de fredade arterna minskat sedan 2016, förutom björnen som ligger på en relativt stabil och lägsta nivå bland arterna vad gäller skador.

Skador på tamdjur orsakade av fredade rovdjur

Lodjuret var den art som orsakade störst skada i länet 2017. Lodjuren dödade sju får, ett nötdjur samt dödade två getter och skadade en.

Övriga arter, varg, björn och örn orsakade inte några skador på tamdjur i Gävleborg under förra året.

Läs mer: Lodjur gick till attack – dödade get i Trönö

Sammantaget skedde 156 angrepp i Sverige där totalt 387 tamdjur angreps.

Länsstyrelsen Gävleborg delade ut 588 000 kronor i ersättning för skador och bidrag till skadeförebyggande åtgärder.

Sett till riket betalades det totalt ut totalt 11 535 000 kronor som rör tamdjur, vilket är en ökning jämfört med föregående år då kostnaden landade på knappt 8 miljoner kronor. Främsta anledningen till ökningen är att mer bidrag till skadeförebyggande åtgärder utbetalades.

Skador på hund

Jämfört med 2016, då sju hundar dödades eller skadades av varg och lodjur i Gävleborg, ökade antalet angrepp på hund till nio stycken under 2017. Totalt dödades fyra hundar av varg och en skadades. Dessutom saknas tre hundar där lodjur varit inblandade. En hund har också skadats av björn.

Läs mer: Reviret skulle skjutas bort – nu har hund dödats av varg i Blybergsreviret

Länsstyrelsen Gävleborg gav bidrag i 22 fall till en kostnad av totalt 50 000 kronor. Totalt i landet gavs 516 000 kronor i bidrag för skadeförebyggande åtgärder och 354 000 kronor för ersättning för hundar som angripits.

Skador på jordbruksgröda orsakade av fåglar

I Gävleborg har inte någon ersättning för skada betalats ut, däremot har bidrag till förebyggande åtgärder beviljats med 10 000 kronor.

TV: Sandra fick oväntat besök i stugan – vaknade av knackningar på rutan: "Häftigt att se"

Sammantaget betalades det ut 648 000 kronor i ersättning och bidrag kopplade till fredade arter i Gävleborgs län.

Mer läsning

Annons