Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick över 1 000 sidor att läsa till ett möte – nu vill politikern ändra hanteringen

Inför Region Gävleborgs fullmäktigesammanträde i slutet av april skickades över 1 000 sidor handlingar ut till politikerna. En omöjlighet att läsa in sig på, anser Sjukvårdspartiets Henrik Olofsson – som nu vill sätta stopp för den extrema pappersexercisen.

Annons

1 135 A4-sidor. Så många handlingar med underlag skickades ut till politikerna inför regionfullmäktiges sammanträde den 27 april i år.

Den massiva luntan med papper fick Sjukvårdspartiets Henrik Olofsson att se rött. Enligt honom är det näst intill omöjligt att sätta sig in i så många handlingar på så kort tid.

– Ska du vara en seriös politiker så måste du gå igenom dem. Men om inte antalet handlingar minskas riskerar det att bli ett demokratiproblem i längden, säger Henrik Olofsson.

För hans del blev situationen ännu värre. Eftersom han förutom uppdraget som ledamot i fullmäktige även är invald i Hälso- och sjukvårdsnämnden , samt är ersättare i regionstyrelsen, hade han omkring 3 000 sidor att läsa inför aprils sammanträden.

– De allra flesta i regionen är fritidspolitiker, vilket innebär att de även har ett jobb att sköta. Då måste du offra tid med familjen eller ta av fritiden för att hinna läsa alla handlingar, säger Henrik Olofsson.

Henrik Olofsson, Sjukvårdspartiet i Gävleborg (SVG), reagerar mot mängden handlingar fritidspolitiker måste läsa inför sammanträdena. Handlingar, pappershög, dokument, protokoll.

I en skrivelse till Region Gävleborgs demokratiberedning kräver han nu att hanteringen av handlingar och vad som skickas ut till politikerna inför sammanträdena ses över, och att det som skickas är relevant för beslutsfattandet.

Läs även Sjölunds ledare: Hatarna måste stoppas – annars försvinner våra politiker

Antingen det, eller att Regionen ökar antalet sammanträden – för att på så sätt sprida ut handlingarna.

– Det är klart att man kan strunta i att läsa alla handlingar. Men vad är det för mening med att gå på sammanträden om du inte är påläst? undrar Henrik Olofsson.

Enligt Sinikka Bohlin (S), som är ordförande i regionfullmäktige och i demokratiberedningen var det två faktorer som orsakade aprils extrema pappersexercis. Dels var det många årsredovisningar som behövde avverkas, dels handlade det om en planeringsmiss som gjorde att det blev för lång t tidsglapp mellan sammanträdena.

Sinikka Bohlin (S) är ordförande i regionfullmäktige samt demokratiberedningen.

Hon håller emellertid med Henrik Olofsson om att högen med handlingar blev för stor.

– Det är för mycket, det anser även jag. Till och med protokollet blev på närmare 100 sidor. Samtidigt är det en avvägning hur mycket handlingar som ska skickas ut. Många förtroendevalda kräver utförliga underlag för att kunna fatta rätt beslut, säger Sinikka Bohlin.

Läs också: Så vill hon stoppa skandaler i politiken – "Många sitter på dubbla stolar"

Inför kommande sammanträden lovar hon dock Regionen ska se över rutinerna, för att undvika liknande situationer.

– Vi ska planera sammanträdena bättre nästa år, för att det inte ska gå för långt emellan gångerna. Då blir det bättre fördelat och mindre att läsa inför varje sammanträde, säger Sinikka Bohlin

Mer läsning